Czy można jeść marchew z czarnymi plamami i białym nalotem?
Marchewkami zajadamy się praktycznie każdego dnia w najróżniejszych formach - dodajemy je do surówek, zup czy gulaszy. Niektórych mocno jednak odstraszają od ich zakupu ciemne lub białe plamy, które często są widoczne na ich powierzchni. W pierwszym przypadku nie musimy się niczego obawiać, z kolei ciemne plamy mogą być indykatorem pleśni.
Według danych przytoczonych na serwisie Gotujmy, Polacy jedzą średnio aż 6 kilogramów marchewek rocznie. Takim wynikiem nie może pochwalić się zbyt wiele warzyw dostępnych w sklepach.
Producenci żywności muszą sprostać rygorystycznym normom, które pozwalają konsumentom kupować zdrowe, bezpieczne i pyszne jedzenie. W przypadku warzyw nie jest to jednak takie proste, dlatego niekiedy można zauważyć sztuki o dziwnych kształtach czy przebarwieniach.
Czy biały nalot na marchewkach jest groźny?
Marchewki z widocznymi białymi plamkami są całkowicie bezpieczne do jedzenia, a ich walory smakowe oraz wartości odżywcze w żadnym wypadku nie uległy modyfikacji - biały nalot jest jedynie wizualnym mankamentem.
Po wyrwaniu marchwi z ziemi ta umorusana jest w glebie i innych zanieczyszczenia, dlatego producenci poddają je procesowi czyszczenia przed sprzedażą. W jej trakcie może dochodzić do niewielkich uszkodzeń powierzchni warzywa, które następnie wysychając, nabierają białej barwy.
- Przygotowując marchew do sprzedaży, oprócz mycia poddaje się ją polerowaniu, co wpływa na poprawę walorów estetycznych korzeni. Jednak zabieg ten powoduje lekkie otarcie skórki, w wyniku czego korzenie stają się bardziej narażone na uszkodzenia - powiedziała portalowi haps.pl dr Maria Grzegorzewska z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw.
Co z czarnymi plamami?
W tym wypadku ciężko o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ ich geneza może być dwojaka. Najczęściej również są wynikiem szczotkowania, ponieważ w skórce znajdują się enzymy, które w wyniku uszkodzenia mieszają się i barwią powierzchnie marchwi na czarny kolor.
Istnieje jednak ryzyko, że ciemne przebarwienia są efektem zakażenia grzybem, który przedostał się przez zewnętrzne warstwy warzywa.
Niestety bardzo trudno mieć pewność w domowych warunkach czy ciemne plamy są bezpieczne do jedzenia lub nie, dlatego zaleca się, aby je unikać. Można również odcinać zmienione części, nie jest to jednak gwarancja na 100%.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak robi się kiszoną marchewkę. Ten tekst zdradza przepis na pieczoną marchew z masłem orzechowym.
Źródło zdjęcia: canva/Sun_Time, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
-
Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
Źródło: newsy.gotujmy.pl