Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?
Na Święta zwykle przygotowujemy tyle potraw, że lodówka nie jest w stanie ich pomieścić. Czy więc można przechowywać jedzenie na balkonie? Na co zwrócić uwagę, by trzymane tam jedzenie nam nie zaszkodziło? Oto kilka istotnych faktów na ten temat.
Lodówka jest idealnym urządzeniem do przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw. Dzięki utrzymywaniu obniżonej do 0-4 st. C temperatury, spowalnia rozwój drobnoustrojów i jełczenia tłuszczów, zapobiegając tym samym psuciu się jedzenia. Czy balkon jest jej dobrym zamiennikiem?
Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?
Jesienią i zimą balkon może się sprawdzić jako pomocnik lodówki. Oczywiście wszystko zależy od panującej właśnie na zewnątrz temperatury i od nasłonecznienia balkonu.
Trzeba od razu powiedzieć, że balkon nie jest tak dobrym miejscem, jak lodówka, bo nie gwarantuje nam stabilnej temperatury. A zmiany temperatury, nawet te w niskich zakresach, nie są dobre dla żywności. Pobudzają bowiem procesy psucia się żywności, dlatego potrawy przechowywane na balkonie trzeba jak najszybciej zjeść.
Dobrze by temperatury były zbliżone do tej lodówkowej, a przynajmniej wynosiły nie więcej niż 8-10 st. C. W takiej temperaturze ugotowana zupa czy mięso spokojnie postoi dobę.
Jednak podobnie jak wysokie temperatury, tak i te spadające poniżej zera nie służą potrawom. Gdy za oknem panuje spory mróz, trzeba się liczyć z tym, że nasze dania zamarzną. A z pewnością nie zależy nam na tym.
Jeśli już więc odgrzejemy zamrożoną żywność, pamiętajmy, by od razu ją zjeść i nie zamrażać ponownie. Gwałtowne zmiany temperatury nasilają bowiem psucie się jedzenia.
Zwróćmy też uwagę na słońce operujące na naszym balkonie i ustawmy garnki tam, gdzie słońce na nie bezpośrednio nie pada.
Jak zabezpieczyć żywność przed wyniesieniem na balkon?
Żywyność wyniesiona na balkon może być narażona na poszukujące ptaki czy gryzonie. Dlatego naczynia trzeba dobrze zabezpieczyć. Najlepiej umieścić je w plastikowych, szczelnie zamykanych pojemnikach.
Jeśli zaś chcemy wynieść potrawę w garnku, owińmy folią spożywczą szczelinę na połączeniu garnka z pokrywką. Dzięki temu będziemy pewni, że nie wpadną do garnka żadne zanieczyszczenia.
Na naszej stronie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak wyczyścić przypalony garnek. Dowiedz się też, jak wyczyścić deskę do krojenia.
Źródło zdjęcia: canva/ollikainen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
Szybka sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego. Pełen smaku dodatek do obiadu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia.wp