Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak uratować przypalony garnek? Mamy 3 niezawodne sposoby
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.12.2021 01:00

Jak uratować przypalony garnek? Mamy 3 niezawodne sposoby

przypalony garnek
canva/SingerGM

O przypalenie garnka nie jest trudno. Zwłaszcza jeśli w tym samym czasie robisz jednocześnie kilka rzeczy. Gdy więc zdarzy cię przypalić garnek, nie skrob przypalonych resztek jedzenia, bo zniszczysz naczynie. W zamian za to zastosuj jeden z naszych trzech niezawodnych sposobów na uratowanie garnka.

Swąd spalenizny i czarne dno garnka są następstwem przypalenia potrawy. Najchętniej wyrzucilibyśmy taki garnek, bo wyczyścić go jest dość trudno. W pierwszym odruchu zaczynamy zwykle zeskrobywać resztki jedzenia ostrymi narzędziami. Jednak w ten sposób można jedynie porysować dno i sprawić, że garnek zostanie nieodwracalnie zniszczony.

Na szczęście są lepsze metody, dzięki którym naczynie znów będzie wyglądać jak nowe. Zwłaszcza jeśli jest wykonane ze stali nierdzewnej. Emaliowane garnki przypalenie często niszczy już nieodwracalnie.

Jak uratować przypalony garnek? Mamy 3 niezawodne sposoby

Nigdy nie drap garnka na sucho. Zamiast tego zalej jego dno wodą, a gdy odmięknie, spróbuj drewnianą lub silikonową szpatułką usunąć przypaleniznę. Skrobanie naczynia ostrymi narzędziami może doprowadzić do zarysowań i starcia ochronnej powierzchni. Wtedy nasze jedzenie będzie miało bezpośredni kontakt z blachą, co nie jest zdrowe. Taki garnek trzeba będzie rzeczywiście wyrzucić.

Do usuwania warstwy spieczonego białka czy przypalonego tłuszczu warto zastosować kwaśne lub słone roztwory. Jednym z nich jest roztwór wody i dużej ilości soli. Wlej go do garnka i odstaw na co najmniej pół dnia. Po tym czasie zagotuj wodę w garnku i podgrzewaj ją jeszcze przez kilka minut. Przypalenizna powinna zacząć odstawać od dna naczynia.

W czyszczeniu przypalonego garnka pomoże nam też soda oczyszczona. Przypalone dno należy zwilżyć wodą i posypać sodą. Powstałą w ten sposób papkę pozostaw w naczyniu na pół dnia. Potem wlej do niego trochę gorącej wody, a pod jej wpływem przypalenizna powinna oderwać się od dna naczynia. Metody tej nie należy stosować w garnkach aluminiowych.

Zaskakującym, ale skutecznym środkiem czyszczącym jest też cola. Wystarczy wlać szklankę tego napoju do przypalonego garnka i gotować całość kilkanaście minut. Po tym czasie przypalenizna powinna zacząć odchodzić od dna. Sposobu z colą nie stosuj jednak do garnków aluminiowych.

One też zadziałają

Przy czyszczeniu przypalenizny sprawdzi się też ocet. Zalej nim dno garnka, dolej trochę wody i całość zagotuj. Potem zestaw z ognia i dodaj trochę sody oczyszczonej. Po kilku minutach wylej płyn, a resztki przypalenizny zeskrob drewnianą szpatułką. Garnek dokładnie umyj i wypłucz. Ta metoda również nie nadaje się do garnków aluminiowych.

Z usuwaniem przypalenizny z dna garnka dobrze też poradzi sobie tabletka lub kapsułka do zmywarki. Wrzuć ją do garnka, zalej gorącą wodą, odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj wodę w garnku i gotuj ją kilka minut. Po tym czasie przypalona warstwa powinna odkleić się od dna naczynia.

Na naszej stronie znajdziesz też inne porady kuchenne. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu, a także jak dbać o deskę do krojenia.

sól i soda
sól i soda

Źródło zdjęcia: canva/svehlik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie sól