Smakosze.pl Porady Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważać
Fot. Canva/bernjuer

Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważać

16 kwietnia 2024

Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się szparagi, to znak, że przyszła wiosna. Chrup świeże szparagi na zdrowie. Jednak uważaj, bo czasem mogą czekać cię niezbyt miłe niespodzianki.

Szparagi chrup na surowo

Szparagi zwykle gotujemy i w ten sposób trafiają na nasz stół. Jednak, czy można jeść je na surowo? Jak najbardziej! Warto włączyć je do swojej diety . Możesz bez obaw sięgnąć zarówno po białe i zielone szparagi. Pamiętaj, żeby wybierać młode i jędrne okazy. Takie będą najsmaczniejsze.

Pełne soku i elastyczne zawierają mnóstwo smaku. Jeśli chcesz jeść je na surowo, to wybieraj  główki, są najbardziej chrupiące, miękkie i bez problemu można je zjeść . Warto odciąć też zdrewniałe końcówki, a najgrubsze części łodyg, przydadzą się do zrobienia zupy .

szparagi
Fot. Canva/kabVisio
To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty

Surowe szparagi dla smaku i zdrowia

Surowe szparagi mają dużo więcej witamin niż te gotowane. Bogate są w witaminę C i witaminy z grupy B. Ich jedzenie dostarczy nam żelaza, magnezu i potasu . Mają też dużo błonnika i powinny sięgać po nie osoby, które dbają o dietę. Szaragi są naturalnym probiotykiem, który wykazuje dobroczynne działanie na nasz układ trawienny.

Wspomagają prace nerek i oczyszczają organizm. Szparagi mają lekko orzechowy smak połączony z nutą świeżego groszku. Młode będą bardziej słodkie, a starsze okazy mogą być nieco gorzkie. Dlatego uważajmy podczas ich jedzenia, bo nie wszystkie szparagi dostarczą nam miłych wrażeń smakowych.

Z czym jeść surowe szparagi?

Surowe szparagi będą smakować z dipami i jako składnik wiosennych, chrupiących sałatek . Do szparagów pasują sery pleśniowe, suszone pomidory, nowalijki. Można dodać do nich rzodkiewki, jeszcze kilka składników i szybko przyrządzić pyszną sałatkę.

Dlatego śmiało sięgaj po surowe szparagi. Pełne smaku i zdrowia będą doskonałą przekąską. W sam raz na wiosnę. Wybieraj młodsze okazy, bo są najsmaczniejsze. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepsze naleśniki na śniadanie. Podawaliśmy przepis na deser z bananami w roli głównej.

szparagi
Fot. Canva/luknaja
Posmaruj tym filety z kurczaka, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować
Ostatnio dodałam to do ogórkowej zamiast ziemniaków. Wyszła tak dobra, że nigdy nie zrobię inaczej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy