Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.04.2024 16:19

To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty

sernik
Fot. YouTube/smakikatriny

Sernik, który zachwyca puszystością i zawsze się udaje? Ten przepis gwarantuje właśnie taki efekt. Prosta receptura, z którą każdy poradzi sobie w kuchni, jest warta polecenia. Tym sposobem zrobisz doskonałe ciasto, które słynie z puszystości.

Sernik puszysty jak chmurka

Lubisz jeść serniki? Ja je uwielbiam, ale z pieczeniem tych wybornych ciast, bywało różnie. Czasem po prostu nie wychodziły. Sernik opadał, pękał i przypominał siedem nieszczęść. Jednak teraz chętnie przystępuje do pieczenia tego ciasta.

Wszystko dlatego, że mam najłatwiejszy przepis na sernik. Ciasto zawsze się udaje, pięknie wyrasta, a do tego jest puszyste i delikatne. Czego chcieć więcej? Może kolejnej porcji? Poniżej znajdziesz przepis na sernik. Podobną recepturę możesz też zobaczyć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule. 

sernik
Fot. YouTube/smakikatriny
Ostatnio dodałam to do ogórkowej zamiast ziemniaków. Wyszła tak dobra, że nigdy nie zrobię inaczej

Jak upiec najłatwiejszy sernik, który zawsze się udaje?

Składniki na ciasto:

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 żółtka (białka do masy serowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek

Piana do masy serowej:

  • 10 białek ( 4 z ciasta i 6 z masy serowej)
  • 1 ½ szklanki cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienie spodu. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło i wbij żółtka. Składniki zmiksuj i wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Teraz zrób masę serową. Żółtka wbij do miski, dosyp cukier waniliowy i zmiksuj. Dodaj stopniowo 1 kg twarogu. Wszystko partiami dalej miksuj i wsyp budynie bez cukru. Dolej olej i mleko. Składniki zmiksuj do połączenia. 

Sernik puszysty i najlepszy na deser

Teraz zrób pianę do masy serowej. 10 białek ze szczyptą soli miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Długo miksuj, aż cukier się rozpuści. Piana musi być gęsta i ciężka. Masę serową wymieszaj z pianą do połączenia. Powstanie jednolita puszysta masa serowa. To zagwarantuje niezwykłą puszystość ciasta.

Masę przelej na ciasto, wyrównaj i piecz w 170 stopniach na około 55 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika i zostaw w nim do ostygnięcia. Musisz go wystudzić, potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Efekt będzie pyszny i zachwyci każdego łasucha. Pisaliśmy o smacznym patencie na placki ziemniaczane. Podawaliśmy przepis na ciasto makowe z kremem. 

sernik
Fot. YouTube/smakikatriny

Źródło: YouTube/smakikatriny

Zdjęcia: screen YouTube/smakikatriny