Smakosze.pl Porady Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd
Fot. Canva/Grzegorz Malec

Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd

1 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?

Kiełbasa na grillu musi być

Dobry grill nie może odbyć się bez kiełbasy. Ten uwielbiany przez wszystkich produkt będzie smaczny, tylko jeżeli zostanie odpowiednio przygotowany. Czy zatem należy nacinać kiełbasę ?

Wielu z nas tego nie wie, a przecież od tego zależy jej smak. Dowiedz się, jak właściwie przyrządzać kiełbasę, a już nigdy nie popełnisz błędu. Dzięki temu zawsze będzie smakowała doskonale, a grill będzie należał do udanych .

kiełbasa 2.jpg
Fot. Canva/PhotoMIX Company
Nikt mi nie wierzy, że robię ten ser całkiem sam. Wystarczy tylko połączyć 3 tanie składniki

Czy można nacinać kiełbasę?

Jedni kiełbasę nacinają, drudzy nie. Kto z nich ma rację? Już wyjaśniam. Nacięcie kiełbasy nie zawsze jest korzystne. Przez nacięcia z kiełbasy pod wpływem ciepła wypłynie duża ilość tłuszczu . Może okazać się, że po grillowaniu będzie przez to zbyt sucha .

Tłuszcz z naciętej kiełbasy skapuje na rozgrzane węgle i powstaje wtedy szkodliwy dla zdrowia związek chemiczny - WWA . Są to Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne, które są rakotwórcze. Dlatego zdecydowanie lepiej tego unikać i nie nacinać kiełbasy.

Czasami można zrobić wyjątek

Czasami nacięcie kiełbasy jest jednak konieczne. Należy zrobić to jednak wtedy, kiedy wiadomo, że kiełbasa jest zbyt tłusta. Niewielkie nacięcia pomogą pozbyć się tego elementu z mięsa.

Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie kiełbasy, nie układaj jej bezpośrednio na ruszt. Lepiej grillować ją na przystosowanych do tego tackach. Dzięki temu ograniczysz skapywanie tłuszczu na rozżarzone węgle.

Decyzja należy do ciebie, bo pamiętaj, że grillowane potrawy muszą smakować przede wszystkim tobie. Jaki sposób przygotowania kiełbasy wybierasz zatem najczęściej?

Koniecznie sprawdź ten niezawodny sposób na pomidora . Koniecznie wypróbuj także babciny przepis na kremową pieczarkową .

kiełbasa 3.jpg
Fot. Canva/gbh007
Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku
Połóż na grillowanym mięsie kostkę lodu. Za ten trick ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy