Danuta Martyniuk zna najlepszy patent na ciasto ze śliwkami. Posmakuje nawet cukiernikom
Danuta Martyniuk wyrasta na prawdziwą celebrytkę. Od kiedy pochwaliła się światu swoją spektakularną metamorfozą, stopniowo wychodzi z cienia słynnego męża. Pani Danuta jednak stroni od śpiewania, za to chętnie udziel się w tematach kulinarnych. Zdradziła, ze jednym z jej popisowych dań jest proste, ale pyszne ciasto ze śliwkami.
Ciasto Danuty Martyniuk jest godne największych mistrzów
Ciasto ze śliwkami z przepisu Danuty Martyniuk zachwyci najbardziej wymagające osoby. O lepsze trudno nawet w cukierniach. Mimo obłędnego smaku, jest bardzo łatwe do przygotowania. Nie potrzebujesz do niego ani wielkich umiejętności, ani długiej listy składników.
Lada dzień na straganach zaczną pojawiać się słodkie śliwki. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest upieczenie tego obłędnego ciasta. Rodzina po pierwszej porcji już zawsze będzie domagać się postawienia go na stół. Dokładny przepis znajduje się w poniższym tekście.
Przepis na ciast ze śliwkami od Danuty Martyniuk
Składniki:
- 200 g masła + masło do wysmarowania formy
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śliwek węgierek
- łyżka cukru wanilinowego
- cynamon
- cukier puder (do posypania ciasta)
Ciasto ze śliwkami od Danuty Martyniuk krok po kroku
Masło do ciasta Danuty Martyniuk wyjmij z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej . Kiedy będzie już miękkie, przełóż je do miski. Dodaj cukier puder, składniki utrzyj na puszystą masę . Następnie wbij do niej jajka i kontynuuj ubijanie .
Do masy na ciasto ze śliwkami dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . Zawartość miski miksuj na średnich obrotach. Tortownicę do pieczenia ciasta ze śliwkami wysmaruj odrobiną masła . Ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię.
Śliwki umyj, poprzekrawaj na pół i wyjmij z nich pestki . Ułóż je na powierzchni ciasta tak, aby były skórką do góry . Całość posyp cukrem wanilinowym oraz cynamonem .
Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 40 minut. Kiedy ciasto urośnie, wyjmij je z piecyka i przełóż na kratkę, aby ostygło . Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem . To ciasto ze śliwkami będzie doskonałym dodatkiem dla dorosłych do kawy . Błyskawiczne słodkie kąski od Cichopek zachwycą Twoich gości .