Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto ze śliwkami w wersji tylko dla dorosłych. Eleganckie, idealne do kawy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.10.2022 22:00

Ciasto ze śliwkami w wersji tylko dla dorosłych. Eleganckie, idealne do kawy

Ciasto ze śliwkami w wersji tylko dla dorosłych. Eleganckie, idealne do kawy
Screen z filmu pochodzi z kanału Bombowa Kuchnia na YouTube

Ciasto ze śliwkami nasączonymi rumem jest świetnym deserem do kawy. Ciasto jest mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne. Wyraźny smak czekolady, śliwek i rumu przełamany jest delikatnym kremem z budyniu waniliowego. Koniecznie przygotuj, a wszyscy dorośli goście będą zachwyceni.

Ciasto ze śliwkami w jesiennej wersji zachwyca smakiem. Słodkie owoce, czekolada, puszysty biszkopt i rum to połączenie, któremu nie oprze się żaden łasuch. Ciasto w wersji z alkoholem jest deserem wyłącznie dla dorosłych. Smakuje rewelacyjnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy.

Jesienią ciasto ze śliwkami koniecznie przygotujmy ze świeżych, dojrzałych owoców. Śliwki przesmażamy z cukrem, następnie wlewamy rum i gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na czas przygotowywania biszkoptu i masy budyniowej. Poza sezonem do ciasta wykorzystajmy śliwki suszone.

Śliwki suszone kroimy i moczymy od razu w rumie, nie przesmażamy ich z cukrem. Biszkoptowy blat zawsze nasączamy rumem, w którym moczymy owoce, dzięki czemu ciasto ze śliwkami będzie wilgotne i aromatyczne.

Składniki na biszkopt czekoladowy (blacha o wymiarach 25 x 35 cm):

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 40 ml oleju

  • 3 łyżki kakao

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 600 ml mleka

  • 6 łyżek cukru

  • pół kostki miękkiego masła

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 100 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych śliwek (poza sezonem 400 g suszonych)

  • 100 ml rumu

  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić obłędne ciasto ze śliwkami i rumem?

Na początku przygotuj śliwki: świeże owoce przekrój na pół, wyjmij pestki, śliwki pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na patelni z 3 łyżkami cukru. Pod koniec smażenia wlej rum, podgotuj około minutę i odstaw.

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka i miksuj. Do masy wlej olej, wymieszaj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie łyżką.

Masę biszkoptową przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Ciasto piecz około 40 minut, do suchego patyczka, ostudź i przekrój na dwa blaty. Przygotuj krem budyniowy: zagotuj 400 ml mleka, dodając cukier. W pozostałej części wymieszaj dokładnie budynie w proszku.

Następnie wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty budyń, ostudź. Miękkie masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Miksuj do połączenia się składników.

Spód czekoladowy nasącz rumem z moczenia śliwek, następnie wyłóż cały krem, przykryj drugim blatem biszkoptu. Na górze poukładaj owoce nasączone alkoholem. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i mieszaj do połączenia się składników. Polewą polej śliwki, schłodź i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj również obłędne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jesienne owoce doskonale sprawdzą się także na obiad- tu poznasz przepis na racuchy ze śliwkami, wszyscy będą zachwyceni.

Śliwki
canva/lola1960

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: