Ciasto ze śliwkami w wersji tylko dla dorosłych. Eleganckie, idealne do kawy
Ciasto ze śliwkami nasączonymi rumem jest świetnym deserem do kawy. Ciasto jest mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne. Wyraźny smak czekolady, śliwek i rumu przełamany jest delikatnym kremem z budyniu waniliowego. Koniecznie przygotuj, a wszyscy dorośli goście będą zachwyceni.
Ciasto ze śliwkami w jesiennej wersji zachwyca smakiem. Słodkie owoce, czekolada, puszysty biszkopt i rum to połączenie, któremu nie oprze się żaden łasuch. Ciasto w wersji z alkoholem jest deserem wyłącznie dla dorosłych. Smakuje rewelacyjnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy.
Jesienią ciasto ze śliwkami koniecznie przygotujmy ze świeżych, dojrzałych owoców. Śliwki przesmażamy z cukrem, następnie wlewamy rum i gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na czas przygotowywania biszkoptu i masy budyniowej. Poza sezonem do ciasta wykorzystajmy śliwki suszone.
Śliwki suszone kroimy i moczymy od razu w rumie, nie przesmażamy ich z cukrem. Biszkoptowy blat zawsze nasączamy rumem, w którym moczymy owoce, dzięki czemu ciasto ze śliwkami będzie wilgotne i aromatyczne.
Składniki na biszkopt czekoladowy (blacha o wymiarach 25 x 35 cm):
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
40 ml oleju
3 łyżki kakao
5 jajek
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
2 budynie waniliowe bez cukru
600 ml mleka
6 łyżek cukru
pół kostki miękkiego masła
Składniki na polewę czekoladową:
tabliczka czekolady deserowej
100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
500 g świeżych śliwek (poza sezonem 400 g suszonych)
100 ml rumu
3 łyżki cukru
Jak zrobić obłędne ciasto ze śliwkami i rumem?
Na początku przygotuj śliwki: świeże owoce przekrój na pół, wyjmij pestki, śliwki pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na patelni z 3 łyżkami cukru. Pod koniec smażenia wlej rum, podgotuj około minutę i odstaw.
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka i miksuj. Do masy wlej olej, wymieszaj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie łyżką.
Masę biszkoptową przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Ciasto piecz około 40 minut, do suchego patyczka, ostudź i przekrój na dwa blaty. Przygotuj krem budyniowy: zagotuj 400 ml mleka, dodając cukier. W pozostałej części wymieszaj dokładnie budynie w proszku.
Następnie wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty budyń, ostudź. Miękkie masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Miksuj do połączenia się składników.
Spód czekoladowy nasącz rumem z moczenia śliwek, następnie wyłóż cały krem, przykryj drugim blatem biszkoptu. Na górze poukładaj owoce nasączone alkoholem. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i mieszaj do połączenia się składników. Polewą polej śliwki, schłodź i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj również obłędne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jesienne owoce doskonale sprawdzą się także na obiad- tu poznasz przepis na racuchy ze śliwkami, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz pokazała, jak robi zrazy. Nadziewa je jesiennym skarbem
Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama