Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.08.2023 14:20

Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadać

pękaty chlebek
YouTube/@PerininsihirliMutfag

Czy wiesz, co się stanie, gdy wsypiesz mąkę na wrzącą wodę? Warto wypróbować przepis, który prezentujemy. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. To po prostu cię zamuruje. Szybko zrobisz pyszne pękate chlebki, które wyglądają jak baloniki. Są przepyszne. 

Pękate chlebki - na początek mąka i woda

W sieci można znaleźć wiele ciekawych i równie zaskakujących przepisów. Polecamy jeden z nich. To nie lada gratka dla wszystkich, którzy lubią wszelkiego rodzaju pieczywo. Jednak nie jest to zwyczajny chleb, a pękate chlebki, które przypominają balony.

Warto sięgnąć po ten przepis, bo pyszne pieczywo przygotujesz w prosty sposób. Twoim bliscy będą zajadać się tymi specjałami. Pękate chlebki to specjał godny polecenia. Przekonaj się i przyrządź je w swojej kuchni. 

Zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojony w kostkę owoc. Ta prosta surówka podbije wszystkie podniebienia

Jak przygotować pękate chlebki?

Składniki:

  • 500 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 ½ szklanki mąki
  • olej

Wodę wlewamy na dość głęboką patelnię. Gdy zawrze, dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Do wrzącej wody wsypujemy większą część mąki i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Wyłączamy ogień i dodajemy jeszcze trochę mąki. 

Zawartość patelni przekładamy do miski i lekko studzimy. Dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Dosypuj mąkę, jeśli potrzeba, tak by ciasto się nie kleiło. Ugniataj ciasto, aż będzie zupełnie gładkie. Uformuj wałek i pokrój go na 14 części. Z każdego kawałka ciasta formuj bułeczki. Następnie wszystkie rozwałkuj na placki o średnicy 15 cm.

Usmaż pękate chlebki - urosną niczym balony

Rozgrzej olej na patelni. Powinno być go dość dużo i kładź na nim kolejno placki. Cały czas obracaj placek dookoła. Będzie rósł coraz bardziej. A gdy urośnie, jak balon polej go gorącym olejem z patelni. Przewróć pękaty chlebek na drugą stronę. Powinien usmażyć się na rumiany kolor. 

Pamiętaj cały czas o obracaniu pękatego chlebka na patelni. Po usmażeniu pękate chlebki będą w środku puste i bardzo chrupiące. Możesz podawać je jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem jogurtu, sera, czy nawet jako pieczywo do dań mięsnych. Pisaliśmy o tym, jak przechowywać chleb latem. Podawaliśmy przepis na chleb w jajku. 

pękaty chlebek
YouTube/@PerininsihirliMutfag

Źródło: YouTube/@PerininsihirliMutfag

Tagi: Chleb Danie sól