Dawniej te ciastka robiła moja babcia, teraz sama je piekę. Orzeszki z kremem smakują jak marzenie
Znacie ciastka orzeszki? Wypełnione są kremem orzechowym i wyglądają jak orzechy włoskie. To smak dobrze znany z dzieciństwa. Teraz ciastka orzeszki piekę według przepisu mojej babci. Każdemu go polecam.
Ciastka orzeszki, czyli kruchość na deser
Ciastka orzeszki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Również ja zajadałam się kruchymi ciasteczkami, które wyglądały jak orzechy włoskie . Ciastka wypełnione były kremem orzechowym, który sprawiał, że smakołyk dosłownie rozpływał się w ustach. Nigdy na jednym orzechu się nie kończyło.
Babcia często piekła orzeszki z kremem orzechowym. Ile, by nie przygotowała tych pysznych ciastek , tyle zniknęło ze stołu. Dzieci je uwielbiały, a dorośli też nie potrafili sobie ich odmówić. Teraz sama piekę orzeszki z kremem orzechowym. Znów szybko znikają ze stołu. Poniżej przedstawiam przepis na te znakomite ciastka.
Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
Składniki na krem orzechowy:
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie ciastek orzeszków zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę, śmietanę i wbij żółtka jaj. Wsyp sodę i wlej ocet . Składniki miksuj, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzej opiekacz do orzeszków . Ciasto nakładaj w odpowiednie miejsca małymi porcjami.
Ciastka piecz partiami przez 3 do 5 minut. Czas pieczenia zależy od opiekacza. Orzechy powinny wyjść zarumienione . Teraz przygotuj krem orzechowy. Do rondelka wlej mleko i zagotuj. Wsyp zmielone orzechy i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
Orzechy polecają się na deser
Teraz ubij miękkie masło z cukrem pudrem. Powinna powstać puszysta masa . Dodawaj partiami wystudzone orzechy. Składniki zmiksuj, by się dokładnie połączyły. Kremem napełniaj ciastka. Przykrywaj połówkami orzechów.
Orzeszki z kremem orzechowym posyp cukrem pudrem. Są gotowe do podania. Delikatne kruche i pełne znakomitego kremu, będą smakować całej rodzinie . Przywołają smak dzieciństwa i szybko znikną ze stołu. Pisaliśmy o tym, co zrobić jesienią, by zebrać dużo cebuli na wiosnę. Podpowiadaliśmy, by nie zalewać siemienia lnianego wrzątkiem.
Źródło: smaker.pl