Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal
Adam Moskal
Adam Moskal 08.10.2024 16:22

Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal

Palnik kuchenki gazowej
Fot. Shutterstock/Tatiana Foxy

Każdy, kto gotuje regularnie na kuchence gazowej, doskonale zna problem związany z czyszczeniem palników. Łatwo przecież je pobrudzić resztkami jedzenia, a wysoka temperatura, która zapieka brud, utrudnia sprzątanie. Znam jednak świetny sposób na szybkie doprowadzenie palników do idealnej świeżości.

Brudne palniki kuchenki gazowej

Gotowanie w mało higienicznym otoczeniu nie należy do przyjemności. Kto bowiem lubi pichcić swoje ulubione potrawy na brudnej kuchence? Dlatego ja zawsze staram się od razu po sobie sprzątać. Czasem jednak brakuje mi do tego czasu i siły, co zwykle kończy się zapieczonymi i wymagającymi długiego szorowania palnikami.

Na szczęście w mojej rodzinie został opracowany proces, który pozwala odnowić nawet najbardziej zanieczyszczone elementy kuchenki gazowej. Do tego nie wymaga on żadnej specjalistycznej chemii, więc jest duża szansa, że wszystko, co potrzebujesz masz już w kuchennych szafkach.

Palniki.jpg
Fot. Canva/Palniki kuchenki gazowej
Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę

Specyfik na brudne palniki

Zanim zabiorę się za sprzątanie upewniam się, że palniki są zimne. Następne zdejmuje je z kuchenki i wkładam do miski z ciepłą wodą, aby zmiękczyć tłuszcz i resztki jedzenia. W osobnej misce umieszczam litr octu z kilkoma kroplami płynu do naczyń, przekładam do niej ciepłe części i moczę przez 30-45 minut.

Po tym czasie łapię za drucianą szczotkę i trę po palnikach, co jakiś czas zanurzając je w occie. Po około 10 minutach pracy płuczę je w wodzie. Teraz przyszła kolei na ostatni element układanki.

Weź sodę oczyszczoną i posyp po palnikach

Soda oczyszczona znana jest ze swoich właściwości czyszczących. Po posypaniu nią palników skraplam całość odrobiną wody i ponownie szoruję szczotką.

Gdy wszystkie palniki dokładnie wyczyściłem, jeszcze raz płuczę je pod bieżącą wodą i dobrze osuszam. Tak oporządzone palniki nakładam na dysze i gotowe. Każdy z nich wygląda jak nowy, a gotowanie ponownie staje się dla mnie wielką frajdą.

Palniki (1).jpg
Fot. Canva/Palnik kuchenki gazowej