Smakosze.pl Przepisy Dekoruję nachosami i stawiam na stole. Sałatka Król Imprezy to hit każdego spotkania
fot. youtbue.com/kuchniamarioli

Dekoruję nachosami i stawiam na stole. Sałatka Król Imprezy to hit każdego spotkania

25 sierpnia 2024

To jedna z tych warstwowych sałatek, które świetnie sprawdzają się podczas imprez. Jest pełna i esencjonalna w smaku, a także bardzo pożywna. Zważywszy, jakie produkty wchodzą w jej skład, nie ma się co dziwić.

Sałatka meksykańska

Kuchnia meksykańska ma na całym świecie rzesze zwolenników. W USA występuje razem z tradycjami kulinarnymi Teksasu pod wspólną nazwą tex-mex . Jej popularność nie może zadziwiać. Dlatego też ta sałatka zasługuje na nazwę „król imprezy”. Jest świetną późną kolacją dla gości o zaostrzonych zabawą apetytach.

Kuchnia Ameryki Środkowej to przecież świetnie skomponowane, pełne smaku składniki o bardzo swojskim charakterze. Czego tu nie mamy! Jest dobrze doprawiona mielona wieprzowina, pożywna fasola i tak lubiana szczypta pikanterii. A jeśli przygotować taką sałatkę w zgodzie z duchem kuchni tex-mex, nawet dwie szczypty.

sos do sałatki
fot. youtbue.com/kuchniamarioli
Lepszej szarlotki zwyczajnie nie ma. Szkoda, że nie poznałem tej receptury wcześniej

Król imprezy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Autorka używa tam nachosów z torebki. Warto jednak pamiętać, że takie chipsy to nic innego jak tylko podpieczone, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli . Mamy więc wybór spośród tych dwóch rodzajów produktu. Naszą sałatkę przyprawiamy też dodatkowo papryczkami jalapeño , które w słoikach łatwo dziś kupić w dyskontach.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie nachosów
  • 4 łyżki jogurtu
  • Sos sriracha
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Konserwowe jalapeño do smaku
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu paprykowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz cayenne, tłuszcz do smażenia

Sałatka warstwowa na imprezę

Mięso mielone przysmażamy na patelni. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i roztartym kuminem. Kiedy będzie złociste, odstawiamy na bok do przestudzenia .

Na dnie miski układamy warstwę posiekanej kapusty pekińskiej. Wykładamy na nią przestudzone mięso. Polewamy je sosem sriracha.

Na mięso nakładamy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę . Kolejne warstwy układamy z kukurydzy , papryczek jalapeño i czerwonej fasoli . Przygotowujemy sos z jogurtu, soli i pieprzu cayenne. Można dodać do niego czosnku i/lub zbalansować smak miodem. Sosem pokrywamy sałatkę. Posypujemy ją cienką warstwą pokruszonych nachosów. Pozostałe podajemy razem z sałatką w osobnej misce.

Wypróbuj też przepisy na szybką zupę krem z warzyw i placuszki bananowe .

sałatka z mięsem mielonym
fot. youtbue.com/kuchniamarioli
Bosacka nie wytrzymała, zaczęła mówić o zakrętkach. Ujawniła całą prawdę
Starła ser, wrzuciła do miski i zrobiła farsz. Pierogi od Wachowicz to hit nad hitami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy