Dekoruję nachosami i stawiam na stole. Sałatka Król Imprezy to hit każdego spotkania
To jedna z tych warstwowych sałatek, które świetnie sprawdzają się podczas imprez. Jest pełna i esencjonalna w smaku, a także bardzo pożywna. Zważywszy, jakie produkty wchodzą w jej skład, nie ma się co dziwić.
Sałatka meksykańska
Kuchnia meksykańska ma na całym świecie rzesze zwolenników. W USA występuje razem z tradycjami kulinarnymi Teksasu pod wspólną nazwą tex-mex . Jej popularność nie może zadziwiać. Dlatego też ta sałatka zasługuje na nazwę „król imprezy”. Jest świetną późną kolacją dla gości o zaostrzonych zabawą apetytach.
Kuchnia Ameryki Środkowej to przecież świetnie skomponowane, pełne smaku składniki o bardzo swojskim charakterze. Czego tu nie mamy! Jest dobrze doprawiona mielona wieprzowina, pożywna fasola i tak lubiana szczypta pikanterii. A jeśli przygotować taką sałatkę w zgodzie z duchem kuchni tex-mex, nawet dwie szczypty.
Król imprezy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Autorka używa tam nachosów z torebki. Warto jednak pamiętać, że takie chipsy to nic innego jak tylko podpieczone, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli . Mamy więc wybór spośród tych dwóch rodzajów produktu. Naszą sałatkę przyprawiamy też dodatkowo papryczkami jalapeño , które w słoikach łatwo dziś kupić w dyskontach.
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 opakowanie nachosów
- 4 łyżki jogurtu
- Sos sriracha
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- Konserwowe jalapeño do smaku
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu paprykowego
- 100 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz cayenne, tłuszcz do smażenia
Sałatka warstwowa na imprezę
Mięso mielone przysmażamy na patelni. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i roztartym kuminem. Kiedy będzie złociste, odstawiamy na bok do przestudzenia .
Na dnie miski układamy warstwę posiekanej kapusty pekińskiej. Wykładamy na nią przestudzone mięso. Polewamy je sosem sriracha.
Na mięso nakładamy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę . Kolejne warstwy układamy z kukurydzy , papryczek jalapeño i czerwonej fasoli . Przygotowujemy sos z jogurtu, soli i pieprzu cayenne. Można dodać do niego czosnku i/lub zbalansować smak miodem. Sosem pokrywamy sałatkę. Posypujemy ją cienką warstwą pokruszonych nachosów. Pozostałe podajemy razem z sałatką w osobnej misce.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę krem z warzyw i placuszki bananowe .