Podsmażam warzywa i zalewam bulionem. Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej
Ten niezwykle prosty i szybki posiłek to moc jarzyn zamknięta w gęstym kremie. Wystarczy zblendować kilka warzyw dostępnych przez cały rok. Czas przygotowania tego posiłku to zaledwie kilka minut, a syci on na wiele godzin.
Zupa z warzywami
Jest mnóstwo odmian zupy jarzynowej, ale rzadko kiedy używamy w nich takiej kombinacji składników. Rzadkim gościem w naszych zupach jest cukinia – a przecież to łatwe do ugotowania, bardzo smaczne i dostępne warzywo nadaje się do nich świetnie. Warto spróbować tego połączenia z ziemniakami i marchewką.
W Polsce zupy traktowane są przeważnie jako pierwsze danie. Jednak taka zupa stanowi świetny posiłek, który dodatkowo łatwo zabrać do pracy albo zapakować w słoik na później. Za jej pożywność odpowiadają oczywiście ziemniaki, które dostarczają energii na wiele godzin.
Robisz tak z pieczywem w sklepie? To niezgodne z prawem, każdy powinien o tym wiedziećZupa z cukinii
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Zupę taką można wzbogacać o wiele dodatkowych warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Śmiało dodajmy więc pietruszkę, a nawet kawałek selera.
Składniki
- Ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2 średnie cukinie
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka z nacią
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Przyprawy, np. słodka papryka, szczypta kurkumy
Zupa cukiniowa z warzywami
Cukinie i ziemniaki kroimy w nie za dużą kostkę. Kartofle przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody – tak, by je przykrywała. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Liście i miękkie łodygi naci siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchewkę i pietruszkę (odkładając łyżkę tej ostatniej do dekoracji). Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy cukinię i zalewamy bulionem tak, by przykrył składniki. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.
Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy i podajemy zupę posypaną na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na rosół według Ani Bardowskiej i placuszki bananowe.