Jak zrobić chrupiące, lekkie naleśniki bez mąki?
Naleśniki pyszna rzecz. Nieraz robimy je w sytuacji awaryjnej, kiedy nie mamy innego pomysłu na danie. A co, gdy właśnie zabraknie nam mąki? Czy da się bez niej zrobić naleśniki? Okazuje się, że bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i lekkie naleśniki bez mąki.
Naleśniki to proste danie, które na dodatek stwarza nam duże pole do popisu. W najprostszej wersji smarujemy je dżemem lub polewamy miodem. Możemy też nadziać je twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i warzyw. Naleśniki mogą też być podstawą bardziej wymyślnych dań. Chociażby takich jak krokiety, zapiekanki czy tort.
Choć podstawowymi składnikami ciasta naleśnikowego jest mąka, jajka i mleko, to jak się okazuje, są one zastępowalne. Można bowiem zrobić ciasto naleśnikowe bez dodatku jajka, mleko zastąpić wodą, mleczkiem roślinnym lub sokiem. Zastąpić da się też mąka.
Jak zrobić chrupiące, lekkie naleśniki bez mąki?
Mąkę pszenną w cieście naleśnikowym można zastąpić inną mąką, np. bezglutenową ryżową czy mąką owsianą. My jednak polecamy naleśniki z kaszy manny. Często mamy ją w kuchennych zapasach, a przygotowane z niej naleśniki są naprawdę smaczne i chrupiące. Długo też zachowują świeżość. Najlepiej smakują podane na słodko np. z konfiturą.
Składniki:
3/4 szklanki kaszy manny
2 jajka
szczypta soli
2 szklanki mleka
olej
Przygotowanie naleśników z kaszy manny
Do miski wsyp kaszę mannę. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli, mleko i łyżkę oleju. Rozmieszaj ciasto naleśnikowe.
Ciasto koniecznie odstaw na ok. 30 minut, by kasza zdążyła napęcznieć i nadać ciastu lekko klejącą konsystencję.
Gdy ciasto odpocznie, przystąp do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzej, przy pomocy pędzelka posmaruj olejem, wylej na nią porcję ciasta. Smaż rumiane naleśniki. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na doskonałe ciasto naleśnikowe. Zobacz, jak przygotować naleśniki bez mleka i jajek, a także jak zrobić naleśniki budyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps