Dlaczego ciasto drożdżowe opada?
Stosunkowo często zauważasz, że twoje ciasto drożdżowe opada, niezależnie od tego, co robisz? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd, który przekreśla szanse na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mowa o otwieraniu piekarnika podczas pieczenia - wtedy nagle zmienia się temperatura i ciasto może zareagować opadnięciem.
Ciasto drożdżowe jest częstym kompanem w czasie przerwy na kawę lub herbatę, a pyszne drożdżówki ochoczo są jedzone jako szybka przekąska. Warto wiedzieć więc co zrobić, aby już nigdy żadne ciasto z drożdżami nie opadło.
Podstawą jest przede wszystkim nieotwieranie piekarnika podczas pieczenia , aby nie doszło do wahań temperatury. Warto także ściśle pilnować czasu wyrastania - jeśli ciasto zwiększy swoją objętość zbyt mocno, ryzyko opadnięcia drastycznie się zwiększa. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie ilości dodatków , gdyż ciasto drożdżowe może utrzymać jedynie określony ciężar.
Przepis na proste ciasto drożdżowe
Składniki:
-
1 duże jajko
-
25 g drożdży świeżych
-
sól
-
75 g masła
-
100 ml mleka
-
500 g mąki pszennej
-
1 łyżka cukru
Do garnka wlej mleko i podgrzej je lekko. Płyn nie może przekroczyć temperatury około 40 stopni Celsjusza, inaczej drożdże umrą. Rozpuść w nim cukier, skrusz drożdże, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż rozczyn intensywnie zacznie się pienić.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij do niej jajko, wsyp dużą szczyptę soli, wlej roztopione i ostudzone masło, a także gotowy rozczyn. Drewnianą łyżką wymieszaj masę, a następnie wyrób ją dłońmi. Odstaw ją do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto możesz używać do robienia najróżniejszych drożdżowych wypieków. Jeśli chcesz upiec zwykłe ciasto drożdżowe, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze z sodą oczyszczoną.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps