Smakosze.pl Porady Dlaczego ciasto drożdżowe opada?
canva/nimis69, Getty Images Signature

Dlaczego ciasto drożdżowe opada?

26 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Stosunkowo często zauważasz, że twoje ciasto drożdżowe opada, niezależnie od tego, co robisz? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd, który przekreśla szanse na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mowa o otwieraniu piekarnika podczas pieczenia - wtedy nagle zmienia się temperatura i ciasto może zareagować opadnięciem.

Ciasto drożdżowe jest częstym kompanem w czasie przerwy na kawę lub herbatę, a pyszne drożdżówki ochoczo są jedzone jako szybka przekąska. Warto wiedzieć więc co zrobić, aby już nigdy żadne ciasto z drożdżami nie opadło.

Podstawą jest przede wszystkim nieotwieranie piekarnika podczas pieczenia , aby nie doszło do wahań temperatury. Warto także ściśle pilnować czasu wyrastania - jeśli ciasto zwiększy swoją objętość zbyt mocno, ryzyko opadnięcia drastycznie się zwiększa. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie ilości dodatków , gdyż ciasto drożdżowe może utrzymać jedynie określony ciężar.

Przepis na proste ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 duże jajko

  • 25 g drożdży świeżych

  • sól

  • 75 g masła

  • 100 ml mleka

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

Do garnka wlej mleko i podgrzej je lekko. Płyn nie może przekroczyć temperatury około 40 stopni Celsjusza, inaczej drożdże umrą. Rozpuść w nim cukier, skrusz drożdże, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż rozczyn intensywnie zacznie się pienić.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij do niej jajko, wsyp dużą szczyptę soli, wlej roztopione i ostudzone masło, a także gotowy rozczyn. Drewnianą łyżką wymieszaj masę, a następnie wyrób ją dłońmi. Odstaw ją do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto możesz używać do robienia najróżniejszych drożdżowych wypieków. Jeśli chcesz upiec zwykłe ciasto drożdżowe, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze z sodą oczyszczoną.

Ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy