Smakosze.pl Przepisy Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?
canva/oska25

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

18 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół zna chyba każdy. Klasyczna zupa, która zazwyczaj podawana jest podczas niedzielnego obiadu zaraz przed kotletami schabowymi bądź mielonymi. Ten przejrzysty i lekko żółty wywar jest idealną bazą do wielu innych zup, sosów oraz galaret.

Aby rosół wyszedł idealnie, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest, chociażby obgotowanie mięsa przez 15 minut, wylanie wody, umycie go i kolejne zalanie zimną wodą. Tak przygotowane mięsiwo nie powinno wydzielać zbyt dużo szumowin.

Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Sos sojowy dobrej jakości produkowany jest tylko z 3 składników: wody, ziarna zbóż oraz soja. Taka mieszanka ląduje w wielkich kadziach fermentacyjnych, gdzie drożdże i bakterie konsumują cukry i inne substancje, a następnie uszlachetniają sos, nadając mu charakterystycznego koloru, smaku oraz aromatu.

Dodanie go do rosołu zadziała w podobny sposób jak znana wszystkim maggi. Sos sojowy uwypukla głównie smak umami, a więc smak mięsny, który jest najważniejszym elementem mięsnego wywaru. Dodatkowym atutem może być poprawienie koloru, który staje się delikatnie głębszy i ciemniejszy.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Źródło: canva.com/macniak

Przepis na najlepszy rosół

Składniki:

  • 600 g kurczaka (najlepiej w całości, ewentualnie udka i korpus)

  • 600 g szpondru wołowego (może być tez łopatka)

  • 3 większe marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 1/2 dużego selera

  • 2 duże cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 suszonych podgrzybków

  • 6 liści laurowych

  • 10 ziarenek ziela angielskiego

  • 10 kulek pieprzu

  • 2-3 łyżeczki lubczyku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • garść natki pietruszki

  • sól

Zacznij od oczyszczenia i krótkiego wygotowania mięsa. Po umyciu włóż je do docelowego garnka, zalej dużą ilością wody i gotujemy. Pamiętaj o ciągłym zbieraniu szumowin, które pomimo obgotowania, ciągle mogą się pojawić. Mięso gotuj przez 1,5 godziny.

Opal cebulę nad palnikiem. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę oraz selera. Czosnek obierz z otoczki, a z pora odetnij część z korzeniami. Do wywaru po 1,5 h gotowania dodaj suszone grzyby, sos sojowy, listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie, pieprz oraz warzywa. Ten etap gotowania trwa około 1 godziny.

Po ugotowaniu warto rosół przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu będzie bardziej klarowny. Z mięsa możesz zrobić farsz do pierogów czy krokietów. Wszystkie warzywa poza marchewką możesz wyjąć. Marchew pokrój w plasterki i podawaj wraz z zupą i makaronem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy