Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Mało kto zdaje sobie sprawę. Od razu poczujesz różnicę
Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Wychodzi o wiele delikatniejszy. Jeśli dodatkowo wsypiecie nieco cukru do płynu, warzywo będzie miało jeszcze bogatszy, głęboki smak. Dwa dodatki stosowane przez szefów kuchni są niezawodne.
Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Jest kilka korzyści
Kalafior jest wyjątkowo smacznym i zdrowym warzywem. Odpowiednie przyrządzenie różyczek sprawi, że będą pełne smaku. Największym błędem, jaki można popełnić, jest ich rozgotowanie. Warto też nie zapomnieć o dodaniu mleka i cukru. Taki przysmak przekona do siebie nawet wybrednych smakoszy.
Cukier i mleko potrafią wydobyć z kalafiora to, co najlepsze. Dzięki dwóm prostym dodatkom warzywo nabiera delikatności, a niezbyt przyjemna woń, która pojawia się czasem podczas gotowania znika.
Ugotowany w mleku kalafior jest kremowy i świetnie smakuje zarówno jako prosty dodatek do obiadu — koniecznie okraszony podsmażoną bułką tartą — jak i samodzielny przysmak o wyrazistym smaku.
W tej drugiej wersji wystarczy dodać do niego nieco ostrej papryki i pieprzu. Z pewnością was zachwyci. Podając go z sałatą i orzechami włoskimi stworzycie prostą i smaczną sałatkę na kolację.
Przepis na obłędnie pysznego kalafiora
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 250 ml mleka
- szczypta cukru
- sól w ilości do smaku
Do podania:
- 15-20 g masła lub margaryny
- 20 g bułki tartej
- papryczka chili (opcjonalnie)
- pieprz (opcjonalnie)
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
- ulubiona sałata (opcjonalnie)
Jak ugotować smacznego kalafiora? Znamy patent na pyszny dodatek do obiadu
Zaczynamy od usunięcia głąba i liści kalafiora. Warto je zachować do innych dań. Kilka pomysłów na ich wykorzystanie znajdziecie w tym artykule. Warzywo dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Przenosimy je do dużego garnka i zalewamy mlekiem.
Nabiał uzupełniamy wodą w takiej ilości, by różyczki były całkowicie przykryte. Solimy i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Na patelni topimy tłuszcz i zrumieniamy bułkę tartą. Wrzucamy do niej odcedzone warzywo, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy wyrazistymi przyprawami, jeśli mamy na to ochotę.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kalafiora. Spróbujcie wersji zapiekanej z serem żółtym . Być może skusi was też panierowana przekąska , która świetnie smakuje z dowolnym sosem.