Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto sięgać po banany?
EnchantedFairy, Getty Images Pro

Dlaczego warto sięgać po banany?

4 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wystarczą dwa banany dziennie, aby poprawić funkcjonowanie całego twojego organizmu. Owoce te przede wszystkim obniżają ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Świetnie sprawdzą się również jako paliwo dla sportowców, ponieważ zawierają sporą ilość cukru.

Banany możemy znaleźć w każdej kuchni - wchodząc do niej, często jako pierwszy ukazuje się naszym koszyk z owocami, w którym banany pysznią się na wysokim miejscu. Nic dziwnego, są w końcu łatwą i pyszną przekąską.

Poza smakiem w bananach skrywa się wiele wartościowych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na wiele procesów zachodzących w organizmie. Wystarczą dwa owoce dziennie, aby zauważyć znaczną poprawę.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Co skrywają w sobie banany?

Najważniejszym minerałem zawartym w bananach jest potas. Związek ten reguluje pracę mięśnia sercowego,, zmniejsza poziom ciśnienia krwi i dba o dobrą kondycję całego układu krwionośnego. W jednym bananie jest ok 420 mg potasu.

Kolejną zaletą tych żółtych owoców jest ogromna ilość błonnika, czyli włókna roślinnego. W żołądku pęcznieje pod wpływem wody i sprawia wrażenie nasycenia przez dłuższy czas. Ułatwia także wydalanie, poprzez zwiększenie perystaltyki jelit.

Ponadto, banany podnoszą wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki czemu ciało lepiej przyswaja glukozę. Źle przebiegający proces wywołuje nadmierne uczucie głodu, co może doprowadzić do otyłości.

Banany dla anemików

Anemia polega na licznych zaburzeniach, wywołanych między innymi niedoborem żelaza we krwi chorego. Aby poprawić swoje zdrowie, człowiek musi przyjmować żelazo większej ilości niż zwykle.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

W tym celu warto wykorzystać banany, które są smaczne, mają dużo tego minerału, a dodatkowo są bogatym źródłem witaminy B6 - odpowiedzialnej za odpowiedni poziom glukozy we krwi, co pozwala na należyte odżywienie komórek.

Co więcej banany zaleca się dla chorych na wrzodową chorobę żołądka lub inne problemy z nim związane, ponieważ miąższ nie podrażnia delikatnej śluzówki i wyścieła ją cienką ochronną warstwą.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T093207.949
undefined

Źródło: lisaaMC, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy