Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto wlać do sernika olej?
canva/ponce_photography, pixabay

Dlaczego warto wlać do sernika olej?

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sernik rozpala zmysły wielu smakoszy, którzy lubują się w słodkich i kremowych deserach. Aby sernik uzyskał jeszcze bardziej aksamitną teksturę i każdy kęs dosłownie rozpływał się w ustach, należy dodać do niego olej. Dzięki użyciu herbatników jako spodu znacznie ogranicza się ilość pracy, jaką trzeba wykonać, żeby cieszyć się smakiem ciasta.

Sernik to zdecydowanie król wśród polskich deserów, który smakuje praktycznie każdemu. Ogromną zaletą sernika jest jego duża uniwersalność - można go bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, co ułatwia dobranie go pod siebie czy swoich gości.

Zazwyczaj sporządza się go bez dodatku tłuszczu, ponieważ sam ser zawiera go całkiem dużo. Warto mimo wszystko spróbować poniższego wariantu, ponieważ jego lekkość i kremowość są wyjątkowe. Wybierz olej o neutralnym smaku, by uchronić ciasto od niechcianych aromatów.

Przepis na sernik z olejem

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego

  • 200 g herbatników

  • 8 jajek

  • 2 paczki budyniu

  • 170 ml oleju

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Zacznij od oddzielenia białek i żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na gładką piankę. Następnie cały czas miksując, dodawaj do nich zmielony trzykrotnie twaróg, budyń oraz proszek do pieczenia.

Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlej olej oraz mleko. Odstaw masę na bok. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, partiami wsypując cukier. Połącz ciasto z pianą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki bardzo delikatnie mieszając.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciastka i rozlej na nich masę. Wyrównaj ją i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na boskie Tiramisu.

Sernik

źródło: canva/Nungning20, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ostra-na-slodko.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy