Przepis na boskie Tiramisu - idealny deser na Sylwestra
Ciężko o bardziej rozpoznawalne i lubiane ciasto niż klasyczne tiramisu, które zachwyca intensywnością smaku oraz wyglądem. Podanie go w czasie Sylwestra wzbudzi wśród gości zachwyt, co jest warte włożenia odrobiny pracy w przygotowanie przysmaku. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za robienie pysznego tiramisu.
Tiramisu wywodzi się z Włoch, skąd podbił praktycznie cały świat. Oczywiście najlepiej pasuje jako deser po prawdziwie włoskim obiedzie, jednak sam w sobie stanowi idealną przekąskę. Intensywny kawowy smak jest zbyt dobry, aby nie uszczknąć choć kawałka.
Samo ciasto składa się jedynie z kilku składników, dlatego należy zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Nie warto oszczędzać na kawie czy amaretto, ponieważ od nich zależy ogólny smak deseru. Dzięki temu finalny efekt będzie idealny i tiramisu nie będzie niczego brakować.
Przepis na tiramisu
Składniki:
kubek mocno zaparzonej kawy espresso
kieliszek likieru amaretto
4 jajka
70 g cukru pudru
0.5 kg mascarpone
300 g biszkoptów podłużnych
gorzkie kakao
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. 4 żółtka wlej dom miski i utrzyj z cukrem pudrem nad gładką masę. Ucieraj je w kąpieli wodnej, co poprawi ich konsystencję. Po utarciu porcjami dodawaj serek mascarpone, cały czas mieszając.
W oddzielnej misce ubij białka dwóch jajek na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Połącz pianę z kremem jajecznym w taki sposób, aby piana nie opadła. Do kawy wlej likier i dobrze ją wymieszaj.
Połowę biszkoptów zanurz w kawie i układaj je w naczyniu szklanym. Posyp je odrobiną kakao. Wyłóż połowę kremu, przykryj go kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, na których należy rozsmarować resztę kremu. Posyp tiramisu kakao i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rogaliki drożdżowe.
Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej
Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Źródło: kwestiasmaku