Dlaczego warto włożyć folię spożywczą do zamrażalnika?
Folia spożywcza jest wręcz nieoceniona w kuchni i korzystamy z niej praktycznie każdego dnia, zawijając w nią produkty czy naczynia. Jeśli masz problem z jej rozwijaniem, gdyż zaczyna się rozrywać, włóż folię do zamrażalnika. Niska temperatura usztywnia ją i pozwala na łatwiejszą pracę. Dzięki temu trikowi już zawsze będziesz wkładać ją do zamrażalnika.
Folia spożywcza ma liczne zastosowania w każdym gospodarstwie domowym. Jej niska cena i duża wydajność sprawiają, że codzienne czynności w kuchni stają się znacznie łatwiej i przyjemniejsze - nie trzeba martwić się o odpowiednie zapakowanie czy przykrycie produktów.
Najczęściej wkłada się ją do szuflady lub szafki w kuchni z podobnymi przyborami. Niestety to sprawia, że folia ma temperaturę pokojową, w której jest silnie rozciągliwa, a także delikatna. Mamy doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu powyższe mankamenty przestaną istnieć.
Folia spożywcza w zamrażalniku
W zamrażalniku lodówki panuje bardzo niska temperatura, która minimalnie powinna wynosić -18 stopni Celsjusza. Od tego momentu rozwój mikroorganizmów i szybkość zachodzenia reakcji chemicznych zostają znacząco ograniczone, co wydłuża przydatność do spożycia żywności.
Mało kto jednak decyduje się, aby do zamrażalnika wkładać coś poza jedzeniem. Po włożeniu do niego folii spożywczej już po chwili zauważy się znaczną poprawę w korzystaniu z niej. Folia w niskiej temperaturze staje się znacznie mniej ciągnąca i o wiele łatwiej nią operować.
Kolejnym problemem folii spożywczej jest jej tendencja do sklejania się. Z pewnością każdy przynajmniej raz musiał uporać się z wałkiem folii, która jest tak sklejona, że odrywają się jedynie małe kawałki. Przechowywanie jej w zamrażalniku eliminuje sklejanie.
Triki z folią spożywczą
Nie trzeba używać jej wyłącznie do pakowania jedzenia. Świetnie radzi sobie na przykład z kontrolowaniem dojrzewania bananów. Wystarczy opleść nią ogonki tych owoców, a znacznie spowolni się ich dojrzewanie i ciemnienie .
Jeśli twoje wino za bardzo smakuje korkiem, nie musisz panikować i wylewać całej butelki do zlewu. Folia spożywcza szybko usunie nieprzyjemny aromat z napoju. Wystarczy zwinąć ją w kulkę, wrzucić do dzbanka i zalać winem.
Następnie potrzeba chwilę zamieszać zawartością i wyłowić folię spożywczą. Ta wciągnie substancje odpowiadające za nieprzyjemny aromat i uwolni wino od niechcianych właściwości. Folię po winie należy po wszystkim jedynie zutylizować.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.
Źródło: canva/arinahabich, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl Zapraszamy na nasz Instagram