Smakosze.pl Przepisy Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdy
Canva/@ma-k

Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdy

23 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Krupnik to idealna zupa na zimę. Rozgrzewa i daje sytość na długo. Dodaj do niego ten składnik, a  zupa nabierze zupełnie nowego smaku. Przekonaj się sama i odkryj tę klasyczną zupę na nowo.

Dlaczego warto jeść krupnik?

Krupnik to najstarsza polska zupa. Jej historia sięga XII wieku. Wtedy na zupy mówiło się bryje. Pierwowzór krupniku był bardzo podobny do dzisiejszego. Bryja także zawierała rośliny strączkowe i kaszę.

Dzisiaj ta zupa powinna być bardziej doceniana. Nie tylko ze względu na jej zdolności rozgrzewające i sycące, ale także ze względu na wartości odżywcze. Zupa dostarcza witaminę B6, która odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Ja mam swój niezawodny sposób, aby była jeszcze lepsza.

kasza.jpg
Canva/@MamaMiaPL
To mój ulubiony przepis na pączki. Z tym dodatkiem wychodzą lepiej niż z drogiej cukierni

Co będzie ci potrzebne?

Przygotuj dobrej jakość produkty według listy, którą znajdziesz poniżej. Nie zapomnij przy tym o pomidorach. To właśnie one sprawią, że zupa nabierze zupełnie nowego, wyśmienitego smaku. Nieoczywisty dodatek robi wielką różnicę.

Składniki:

  • 500 g ćwiartek z kurczaka
  • 3 l wody
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 duże marchwie
  • 1 pietruszka
  • 500 g ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenka ziela angielskiego
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić tę zupę?

Przygotowania zacznij od umycia i wypłukania mięsa. Następnie włóż je do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a całość zalej wodą . Trzymaj na małym ogniu do momentu zagotowania.

Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę obierz i umyj. Wszystkie składniki pokrój w średniej wielkości kostkę . Następnie wypłucz kaszę i razem z warzywami dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem.

Kiedy warzywa będą miękkie, a kasza ugotowana dodaj pokrojone pomidory z puszki. Gotuj przez 30 minut. W ten sposób otrzymasz ulepszoną wersję klasycznego krupniku.

Dodaj to do bigosu, a będzie lepszy, niż kiedykolwiek . Koniecznie wypróbuj też ten przepis na pierogi z owocami .

pomidory.jpg
Canva / Vicente Erres Navaro
Strzelczyk wziął kiełbasę i pokazał cudowny patent na obiad. Wszystko zrobił w jednym garnku
Babcia zawsze dodawała do bigosu nietypowy składnik. Dziś jest niemal zapomniany
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy