Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon
Wydawało ci się, że robiłaś już pierogi ze wszystkimi? Sprawdź ten przepis i przekonaj się, że tego owocu w twoich pierogach jeszcze nie było. Warto, bo na zimę to idealny dodatek.
Pierogi z owocami? Przecież to już było
Pierogi można zrobić z mięsem, serem, a nawet kapustą. To wiemy wszyscy. Fani słodkich obiadów robią je z owocami. Nie jest to zaskakujące. Truskawki i jagody sprawdzają się idealnie.
W zimę idealnie sprawdzą się pierogi z żurawiną. Zdziwiona? Tylko dlaczego, przecież dodajemy żurawinę do burgerów, czy mięsnych sosów. Dlaczego, więc nie zrobić z nią pierogów?
Taką sałatkę zrobiłam z okazji Dnia Dziadka. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowaCo będziesz potrzebować?
Oprócz żurawiny, kup składniki listy i zaczynamy.
Składniki:
- 600 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 150 g cukru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g żelatyny
- 400 g mąki przennej
- 200 ml wody
- 20 ml oleju
- sól
Jak zrobić te pierogi z owocami?
Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu do garnka wsyp żelatynę i zalej ją 50 mililitrami wody. Odstaw na około 10 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do wystygnięcia.
Do drugiego garnka włóż żurawinę i zasyp ją cukrem. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj skrobię ziemniaczaną, mieszaj, doprowadzając do zagotowania. Zdejmij z ognia i powoli dodaj żelatynę. Wymieszaj składniki.
Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę i wlej ciepłą wodę oraz olej. Wsyp szczyptę soli. Całość zagnięć. Ciasto musi mieć gładką i sprężystą konsystencję.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie plastry. Za pomocą szklanki wycinaj w nim okręgi. Nakładaj farsz i sklejaj krawędzie ciasta. Możesz zrobić ozdobny wzorek. Pierogi gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną. Będzie pysznie. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać przy kiszeniu ogórków oraz przepis na idealne śniadanie.