Smakosze.pl Przepisy Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem
Canva/feri1

Do swojej surówki z kapusty dodaję ten składnik. Goście najpierw się dziwią, potem zajadają ze smakiem

7 stycznia 2024

Moja surówka z kapusty kiszonej nie ma sobie równych. Dodaję do niej składnik, który nieźle podkręca smak. Budzi też zdziwienie gości, jednak zaskoczenie zmienia się w zachwyt już po pierwszym kęsie.

Jedz surówkę z kapusty kiszonej na zdrowie

Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Jedzenie jej poprawia odporność, dobroczynnie działa na układ trawienny i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi . Pozytywnie też wpływa na serce i układ krążenia. Oprócz tego poprawia wygląd i kondycję skóry.

Zalet z jedzenia kapusty kiszonej jest bez liku. Robię z niej surówkę do obiadu. Dorzucam też składnik, który dziwi moich gości. Wszystko dlatego, że do surówki trafia fasola. Świetnie podkręca smak surówki i jest bardzo zdrowa. Polecam mój przepis na smaczną surówkę z kapusty kiszonej i fasoli.

fasola
Canva/pepmiba
W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharka

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i fasoli?

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej
  • 1  duże jabłko
  • 150 g białej fasoli
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól i pieprz

Zrobienie surówki zaczynamy od namoczenia fasoli i zostawienia jej na noc. Potem ją gotujemy i odcedzamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a majonez łączymy ze śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sos majonezowy i pieprz.

Dosypujemy majeranek i ponownie mieszamy składniki. Wierzch sałatki możemy udekorować jabłkiem. Surówka z kapusty kiszonej i fasoli jest już gotowa do podania. Warto ją schłodzić przed podaniem.

Surówka z kapusty kiszonej nie tylko do obiadu

Surówka z kapusty kiszonej i fasoli pasuje do mięsnych dań obiadowych. Będzie smakować też jako dodatek do drugiego śniadania . Zwykła kanapka dzięki niej nabierze wyjątkowego smaku. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a fasola podkręca jej smak.

Jednak musimy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej fasoli. Surówka jest wyrazista i bardzo zdrowa. Fasola może być tu zaskoczeniem, jednak dobrze znakomicie smakuje w połączeniu z pozostałymi składnikami .

Moi goście przepadają też za tą prosta i szybką przekąską na ciepło . Kupione w sklepie jajka są dłużej świeże dzięki tej sztuczce .

surówka
Canva/peredniankina
Żadna mąka, żadna bułka tarta. Swoje kotlety schabowe panieruję tylko w ten sposób, wychodzą cudownie chrupiące
Lewandowska robi faworki ze zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma 100 razy lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy