Weź ciasto francuskie, wyłóż na nie tę masę i zapiecz. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia
Taka nadziewana bułka to doskonały obiad, który wychodzi za każdym razem. Choć gotowe danie jest niezwykle efektowne, ten przepis na roladę z ciasta francuskiego nadziewaną masą ziemniaczano-serową jest niezwykle prosty.
Bułka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to jedno z tych kuchennych kół ratunkowych, które warto zawsze mieć pod ręką, choćby mrożone. Dzięki niemu w kilku prostych krokach wyczarujesz choćby taki obiad. Wystarczy kilkanaście minut krojenia składników i mieszania ich ze sobą. Po pół godziny wyjmujemy z piekarnika piękną rumianą bułkę, której każda kromka jest sycąca jak kotlet.
Przepis ten ma też w sobie coś ze zwykłej zapiekanki. Do jego składników należą bowiem żółty ser, wędliny i gotowane ziemniaki. Są to rzeczy, które często spotykamy w naszych lodówkach jako resztki z wcześniejszych dań. Tak przygotowane mogą dostać drugie życie.
Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku. Ta wersja bije inne na głowę, dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoProsty przepis z ciastem francuskim
Kanał Ricette Fresche na Youtubie pokazuje podobny przepis. To od niego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu. W ich wydaniu bułce tej towarzyszy sałatka jarzynowa z buraka, groszku konserwowego, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych z majonezem.
Składniki
- Ciasto francuskie (1 rolka)
- ¾ kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 100 g wędliny
- 100 g żółtego sera
- Pęczek pietruszki
- 1 jajko
- Opcjonalnie nasiona (np. sezam, mak) do posypania bułki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Faszerowana bułka z ziemniakami i serem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Kiedy będą gotowe, odcedzamy. Dorzucamy masło i ugniatamy na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową i jeszcze raz mieszamy.
Kroimy w kostkę wędliny. Jeśli są lekko obeschnięte, a także co tłustsze składniki (boczek, kiełbasa) obsmażamy. Ścieramy ser na tarce o dużych okach. Natkę pietruszki siekamy. Te trzy składniki dodajemy do ziemniaczanej masy i mieszamy.
Ciasto francuskie wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim naszą ziemniaczano-serową masę, pozostawiając po 5 cm od brzegów. Zaczynając od jednego z końców, zawijamy roladę. Zaklejamy końce naszej bułki i nacinamy ciasto od góry w równych odstępach.
Bułkę smarujemy od góry rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Możemy posypać sezamem lub makiem. Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Serwujemy z sałatką. Wypróbuj też przepis na zapiekankę makaronową i puszysty sernik.