Do swojej wersji mizerii zawsze dodaję ten składnik. Z nim surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Ten przepis odświeża tradycyjną mizerię. Przyrządzamy ją w wersji pikantnej i bardzo orzeźwiającej. Dlatego sprawdzi się świetnie jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów mielonych.
Nietypowa mizeria
Mizeria uchodzi za danie tak łagodne w smaku, że niektórzy nazwaliby je wręcz nudnym. Fakt, że jest to także jej atut, bo właśnie dzięki temu kochają ją nawet najbardziej wybredne dzieci . Osoby o bardziej zahartowanych podniebieniach mogą jednak szukać odrobiny pieprzyku.
Z pomocą przychodzi ten przepis. Niepozorny ogórek łączy się tu z porem , który dodaje mu ostrości i zmienia niepozorną mizerię w bardzo ciekawy dodatek. A mamy w zanadrzu jeszcze kilka sztuczek, które uczynią taką mizerię niezapomnianą surówką.
Mizeria z pieprzykiem
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor radzi tam, by osolonych ogórków nie odcedzać, dzięki czemu można uzyskać rzadszą surówkę. Jednak woda spod surowych ogórków znacznie lepiej sprawdzi się choćby w domowej lemoniadzie , po dodaniu soku z cytryny i zalaniu wodą gazowaną.
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy (długi)
- Biała część 1 małego pora
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz, sól, cukier
Przygotowujemy mizerię z porem
Ogórek wyjęty prosto z lodówki (wtedy będzie bardziej chrupiący) poszatkować bez obierania na cienkie plasterki. Zasypać w misce łyżeczką soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku , dodać łyżkę octu. Po kilku minutach zlać sok spod ogórków.
Pora przekroić na pół, dokładnie wypłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić je sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut . Następnie składniki połączyć, wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodać 3 łyżki lub nieco więcej śmietany 12%. Całość wymieszać w misce, odstawić na chwilę do lodówki i podawać do obiadu.
Wypróbuj też przepisy na włoską przekąskę z białej kiełbasy i surówkę z selera .