Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2024 17:02

Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych

mięso mielone
Fot. Shutterstock/Stefan Werner

Ten przepis spodoba się każdemu, kto chce wprowadzić do kotletów mielonych odrobinę nowości, nie tracąc przy tym nic z tradycji. Lekko pikantne i łaskoczące podniebienie mielone to zupełnie nowy wymiar smakowych doznań.

Mielone z dodatkami

Można żartobliwie powiedzieć, że mięso mielone jest cierpliwe – jak papier – jest cierpliwe. Zniesie wszystko, co do niego dodamy. Dlatego kotlety mielone, ten najbardziej znajomy i tradycyjny produkt kuchni polskiej, ma tak wiele obliczy.

Oczywiście, nie wszystkie dodatki do mięsa mielonego są sobie równe. Z jednymi warto bardziej, z innymi mniej eksperymentować. Jednak co do tego dodatku, musimy się chyba zgodzić, że pasuje do mięsa mielonego świetnie. Jest nim chrzan.

kotlety mielone
fot. Canva
Zaporowa cena wielkanocnych dań u Gessler. Za porcję żuru czy chrzanu też trzeba zapłacić krocie

Sezon na chrzan do kotletów

Sezon na świeży chrzan trwa w Polsce przez całą zimę. Warto więc do kwietnia złapać okazję, by kupić tę pikantną bulwę i wypróbować jej rozmaite zastosowania. Kotlety z tym dodatkiem można przyprawiać na wybrane przez siebie sposoby. Polecamy ten poniżej.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 40 g startego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka roztartego kminu rzymskiego
  • Tłuszcz do smażenia, bułka tarta do panierowania

Mięso mielone z chrzanem

Czerstwe pieczywo, najlepiej białą bułkę, zalewamy mlekiem i pozwalamy dobrze nasiąknąć. Kiedy to nastąpi, odciskamy ją dokładnie. Mięso mielone wykładamy do miski, łączymy z bułką i wybijamy jajko. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Wyrabiamy masę ręką. Dodajemy starty chrzan, musztardę i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę, pamiętając, by dobrze rozdrobnić bułkę. Z gotowej masy formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy na kotlety. 

Te dokładnie obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając, by dobrze przywarła do mięsa. Smażmy na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, by stały się złociste. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Może do nich należeć ta niezwykła surówka z selera. Wypróbuj też przepis na dżem bananowo-cytrynowy.

starty chrzan
fot. Canva