Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/1920/kotlety_mielone_42ba4a91b0.jpg)
Ten przepis spodoba się każdemu, kto chce wprowadzić do kotletów mielonych odrobinę nowości, nie tracąc przy tym nic z tradycji. Lekko pikantne i łaskoczące podniebienie mielone to zupełnie nowy wymiar smakowych doznań.
Mielone z dodatkami
Można żartobliwie powiedzieć, że mięso mielone jest cierpliwe – jak papier – jest cierpliwe. Zniesie wszystko, co do niego dodamy. Dlatego kotlety mielone, ten najbardziej znajomy i tradycyjny produkt kuchni polskiej, ma tak wiele obliczy.
Oczywiście, nie wszystkie dodatki do mięsa mielonego są sobie równe. Z jednymi warto bardziej, z innymi mniej eksperymentować. Jednak co do tego dodatku, musimy się chyba zgodzić, że pasuje do mięsa mielonego świetnie. Jest nim chrzan.
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/chrzan3_aeb4d4a09d.jpg)
Sezon na chrzan do kotletów
Sezon na świeży chrzan trwa w Polsce przez całą zimę. Warto więc do kwietnia złapać okazję, by kupić tę pikantną bulwę i wypróbować jej rozmaite zastosowania. Kotlety z tym dodatkiem można przyprawiać na wybrane przez siebie sposoby. Polecamy ten poniżej.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerstwa bułka
- ¾ szklanki mleka
- 1 cebula
- 40 g startego chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka roztartego kminu rzymskiego
- Tłuszcz do smażenia, bułka tarta do panierowania
Mięso mielone z chrzanem
Czerstwe pieczywo, najlepiej białą bułkę, zalewamy mlekiem i pozwalamy dobrze nasiąknąć. Kiedy to nastąpi, odciskamy ją dokładnie. Mięso mielone wykładamy do miski, łączymy z bułką i wybijamy jajko. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Wyrabiamy masę ręką. Dodajemy starty chrzan, musztardę i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę, pamiętając, by dobrze rozdrobnić bułkę. Z gotowej masy formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy na kotlety.
Te dokładnie obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając, by dobrze przywarła do mięsa. Smażmy na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, by stały się złociste. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Może do nich należeć ta niezwykła surówka z selera. Wypróbuj też przepis na dżem bananowo-cytrynowy.
![starty chrzan](https://images.iberion.media/images/origin/chrzan2_97dbb0ec76.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wiosenna sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_5bb0df4701.jpg)
![Hiszpański omlet z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/tortilla1_3cc8f5586a.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)