Smakosze.pl Przepisy Do zrobienia tego ciasta nie potrzebuję nawet piekarnika, jest po prostu najlepsze
fot. youtube.com/annieka

Do zrobienia tego ciasta nie potrzebuję nawet piekarnika, jest po prostu najlepsze

29 sierpnia 2024

Połączenie sernika bez pieczenia i szarlotki to najlepsze z dwóch światów polskich ciast. Warto sięgnąć po taki przepis w sezonie na jabłka. Przysmak ten, dosłownie i w przenośni, rośnie na drzewach i niektórzy nie nadążają z przerobem jabłek na pyszne desery.

Warstwowy sernik

Sernik to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast w Polsce . Nic zresztą dziwnego, bo jest powszechnie uwielbiane. Świetnie też sprawdza się jako ciasto bez pieczenia.

Jeśli ktoś ma do niego jakieś zarzuty, to najwyżej takie, że duża porcja ciasta z serem to dość ciężka przekąska. Dlatego połączenie go z jabłkowym musem wychodzi mu zdecydowanie na dobre. Kwasowość jabłek zderza się tu z waniliowo-kremowym tłem sernika, dając niezwykły w smaku deser.

masa serowa
fot. youtube.com/annieka
Kopytka siostry Anieli mają rajski, niepowtarzalny smak. Siostra Anastazja nie ma szans

Ciasto bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Annie Ka. Przygotowuje ona ciasto pokryte lukrem. Równie dobrze w tej roli sprawdzi się polewa z gorzkiej czekolady.

Przygotowując takie ciasto należy zwrócić uwagę na rodzaj sera, który kupujemy. Niektóre warianty tego produktu nie wymagają dodania masła, dlatego należy stosownie zmodyfikować przepis.

Składniki

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 2 kg kwaskowych jabłek
  • 1-2 opakowania herbatników
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 opakowania galaretki o wybranym smaku (np. jabłko-gruszka-morela, cytrynowa, agrestowa)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki kremówki

Przygotowujemy serniko-szarlotkę

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i rozcieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy twaróg i mieszamy mikserem, aż uzyskamy gładką masę. Przelewamy ją do garnka i podgrzewamy do wrzenia.

Do garnka dodajemy budyń rozmieszamy w mleku. Gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno pokrywamy herbatnikami i zalewamy lekko przestudzoną masą budyniowo-serową .

Wierzch tej warstwy można pokryć herbatnikami. Można też pominąć ten etap, a w zamian poczekać na dokładne stężenie masy. W międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce jabłka.

Starte jabłka przekładamy do garnka. Dodajemy ok. 150 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą się rozpadać. Do gorących jabłek wsypujemy kisiel i dokładnie mieszamy.

Masę jabłkową wykładamy na budyniową i pokrywamy jeszcze jedną warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, mieszając ze śmietanką, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewamy nią lekko schłodzone ciasto, doprowadzamy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin .

Wypróbuj też przepis na racuchy bez mleka i sposób na przechowywanie marchwi .

jabłka na ciasto
fot. youtube.com/annieka
Mój dziadek przechowuje marchew tylko tak. W środku zimy będzie świeża jak prosto z ziemi
Tłumy ruszyły do Biedronki. Kawa i mleko za darmo, ceny cukru i jajek szokują
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy