Smakosze.pl Przepisy Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata
Fot. Youtube/Domogród

Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

25 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę.

Najlepsza zupa od babci

Moja babcia jest znakomitą kucharką. Dlatego jej zupa z botwiny jest doskonała pod każdym względem. Kiedy zapytałem babci, co robi, że smakuje tak wybornie, odpowiedziała, że wystarczy wlać odrobinę płynu, który każdy z nas ma w swoim domu. Nie ma oczywiście mowy o żadnych chemicznych polepszaczach.

Zupę gotuje się bardzo łatwo i co najważniejsze nie zajmuje to zbyt wiele czasu. Przekonasz się o tym, kiedy poznasz przepis, który znajduje się w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.

woda po ogórkach.jpg
Fot. Canva/Viktoriya Telminova
Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Szklanka tego płynu jest niezbędny

Aby zupa z botwiny smakowała doskonale, musisz dodać do niej wodę z kiszonych ogórków. To właśnie ona jest tym tajemniczym płynem, o którym mówiłem ci przed chwilą. Resztę potrzebnych składników umieściłem na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 1 pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 cebule dymki
  • 15 g cukru
  • 2 l wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Zupa z botwiny - przepis

Buraczki odetnij od łodygi. Liście również odetnij i przełóż do miski. Łodygi pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka. Umyte buraki pokrój w kostkę i razem z posiekanymi liści włóż do garnka.

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie pokrój je w małą kostkę i wsyp je do garnka. Dodaj cukier i wlej wodę. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy warzywa puszczą kolor, wsyp sól. Dymki obierz i drobno posiekaj. Zeszklij je na maśle razem z posiekanym czosnkiem, a następnie przełóż do zupy.

Wsyp posiekane liście i wymieszaj wszystkie składniki. Do zupy dodaj śmietanę oraz wlej wodę z ogórków kiszonych. Dopraw pieprzem i gotuj przez kilka minut i gotowe. Sprawdź przepis na sernik z wiaderka oraz dowiedz się, czy rabarbar trzeba obierać .

botwinka.jpg
Fot. Canva/youngryand
Ten szybki deser z ricotty to przebój w moim domu. Mogłabym go jeść dosłownie cały czas
Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy