Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”
Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.
Anonimowi inspektorzy Michelin w akcji
Inspektorzy Michelin mieli ostatnio trudne, ale jednocześnie bardzo smaczne zadanie przed sobą. Kosztowali dań z rozmaitych kuchni, smakowali i badali wpływ historii na gotowanie. Gdzie czekało ich takie zadanie? W Trójmieście! Wszystko dlatego, że przewodnik Michelin zostanie rozszerzony o kolejne województwo.
W pomorskiem inspektorzy mieli wiele pracy. Degustowali potrawy z kuchni regionalnej, ale też jak najbardziej nowoczesnej. Odkrywali też globalny wpływ innych, które wynikają z historii Gdańska jako miasta portowego. Właśnie dziś zapadła decyzja, że do prestiżowego grona restauracji Przewodnika Michelin dołączą niektóre lokale z województwa pomorskiego.
Ten szybki deser z ricotty to przebój w moim domu. Mogłabym go jeść dosłownie cały czasRyby, owoce morze i historia w tle
Trójmiasto, z racji swojego położenia, ma łatwy dostęp do ryb. Korzysta też z owoców morza i właśnie tych specjałów próbowali też inspektorzy. Gwendal Poullennec, który jest dyrektorem międzynarodowym Przewodników Michelin, tak ocenił pobyt nad Zatoką Gdańską w wypowiedzi dla Przewodnika:
Cieszymy się, że możemy rozszerzyć Przewodnik Michelin Polska o województwo pomorskie i wyróżnić jeszcze większą różnorodność utalentowanych szefów kuchni w całym kraju
Inspektorzy dalej wyjaśniali:
Województwo pomorskie dołącza do restauracji w Krakowie, Poznaniu, Warszawie, które wspólnie ukazują bogactwo kulinarne w całej Polsce
Które restauracje trafią do Przewodnika Michelin?
Inspektorzy działali anonimowo i odwiedzili nie tylko Gdańsk, ale też Sopot i Gdynię. Wybrali się nawet w okolice Trójmiasta, gdzie skosztowali lokalnych specjałów. Proces selekcji w Przewodniku pozostaje całkowicie niezależny. Ogłoszenie wyników, czyli najlepszych restauracji nastąpi 20 czerwca. Będzie dokonany zgodnie z historyczną metodologią Michelin.
Ta jest oparta na pięciu uniwersalnych kryteriach, które zapewniają spójność w wyborze restauracji. Przewodnik Michelin kieruje się jakością składników, harmonią smaków, opanowaniem technik gotowania, osobowością szefa kuchni i spójnością zarówno w menu, jak i w czasie podawania potraw. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najsmaczniejsze kluski leniwe. Radziliśmy też, jak przygotować sernik hit, który jest już hitem.
Źródło: guide.michelin.com