Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.04.2024 17:33

Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

zupa
Fot. Canva/ivanmateev

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

Niby fasolka szparagowa, niby chili

Jeśli odwiedzasz targowiska, to może zauważyłaś zielone strąki na straganach. Czy to fasolka szparagowa? A może chili? Nic z tych rzeczy. Okazuje się, że mało znane warzywo nazywa się okra. 

Ciekawe jest to, że pod względem biologicznym okra jest owocem. Jednak w kuchni stosuje się ją jako warzywo. Smak jest dość łagodny, bywa określany nawet jako trawiasty. Niektórzy okrę porównują do cukinii, bakłażana lub zielonej fasoli. 

okra
Fot. Canva/Brett_Hondow
Jutro na obiad podam takie kotlety. Nikt nie zatęskni za klasycznym schabowym

Jak stosować okrę w kuchni?

Okrę można gotować oraz smażyć. Jej smak zależy od sposobu przygotowania. Gotowana jest wyjątkowo delikatna. Jednak gdy ją usmażymy, staje się bardziej chrupiąca

Okrę warto jeść też na surowo.  Jeśli przekonasz się do jej smaku, to możesz wykorzystać ją na wiele sposobów w kuchni. Pasuje do zup jarzynowych, mięsnych sosów, leczo i risotto. Sprawdzi się też w sałatkach i surówkach. 

Bez problemu okrę można gotować na parze, grillować, dusić, marynować i zapiekać w cieście. To warzywo daje nam wiele kulinarnych możliwości. 

Użyj okry do zagęszczania zup

Okra wydziela gęsty, kleisty śluz. Ten może się przydać podczas zagęszczania zup i sosów. Jest naturalny i niskokaloryczny. W 100 gramach ma zaledwie 36 kalorii. 

Często zupy i sos używamy mąki. Robimy z niej zasmażkę, lub mieszamy z mlekiem, tworząc zaklepkę. Dodatek okry nie tylko poprawi konsystencję dania, ale też będzie dużo zdrowszy, niż sposoby z mąką.

 Naturalny i zdrowy produkt przyda się w kuchni. Warto poznać okrę, bo dzięki niej urozmaicisz gotowanie. Sosy i zupy staną się gęstsze i smaczniejsze, a rzede wszystkim zdrowsze. Pisaliśmy o tym, która wątróbka jest najbardziej wartościowa. Podawaliśmy też przepis na szybki i pyszny deser. 

zupa
Fot. Canva/junpinzon