Smakosze.pl Porady Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej
Fot. Shutterstock/OllgaZhog

Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej

9 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.

Jakie właściwości mają ziemniaki?

Ziemniaki to nie tylko przepyszny dodatek do obiadu , ale również źródło wielu składników odżywczych, co sprawia, że dobrze działają na nasze zdrowie . Przede wszystkim ziemniaki to świetny dostarczyciel białka, energii, witamin oraz wielu składników odżywczych. Mają one w sobie również między innymi magnez, jod, a także witaminę C .

Ponadto zawierają błonnik, który sprzyja pracy jelit. Dużo zależy też od ich przygotowania . Gotowane ziemniaki lepiej wpływają na zdrowie niż na przykład smażone.

Ugotowane ziemniaki posypane koperkiem
Fot. Canva/Olga Kriger
Skandal w Kuchennych Rewolucjach. Widzowie oburzeni, szokujące sceny

Jakie ziemniaki wybrać?

Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, to najlepiej nadają się do tego ziemniaki typu B lub C . Charakteryzują się tym, że są uniwersalne, dlatego po ugotowaniu stają się kruche, ale na szczęście nie rozpadają się . Z kolei odmiany takie jak Irga, Irys lub Sante nadają się do innych dań. Między innymi do placków ziemniaczanych .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Gotowanie ziemniaków na obiad nie musi być długim procesem. Wystarczy jeden prosty sposób na to, aby go znacznie przyspieszyć. Jak szybko ugotować ziemniak i?

Gotujące się w wodzie ziemniaki
fot. Canva

Masło dodatkiem do ziemniaków

Jak gotować ziemniaki, aby zmniejszyć czas oczekiwania? To bardzo proste. Wystarczy dodać do garnka wypełnionego tymi warzywami troszkę masła . Mniej więcej może to być 5-10 g . To zaowocuje tym, że ziemniaki nie wykipią i sprawi, że znacznie szybciej się ugotują .

Innym pomysłem jest to, że tuż przed wrzuceniem do garnka, ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki . To nie tylko sprawi, że skrócimy czas ich gotowania, ale również zachowają większą ilość składników odżywczych.

Ziemniaki umieszczone w garnku
Fot. Canva/ArtemSH

Sprawdź przepis od Heni na szybkie placki z niczego . Zobacz, jak zrobić kotlety schabowe, aby wyszły soczyste .

Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda
Zrobiłam na próbę sernik z przepisu siostry Anastazji. Jest tak smaczny, że podam go na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy