To najgorsze, co możesz zrobić z mrożoną rybą. Wyjdzie niesmaczna i do wyrzucenia

Mrożona ryba to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty kiszonej. Jednak zanim ją usmażymy, należy znać kilka zasad, aby cały posiłek był smaczny, aromatyczny i soczysty. Nie wszyscy o tym pamiętają, a jest to kluczowy krok do wyśmienitego dania.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby to jedne z najzdrowszych kandydatów na pyszny obiad. Oprócz niesamowitego smaku mają ogromne ilości właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest wiele powodów przemawiających za tym, aby je spożywać.

Przede wszystkim ryby to fantastyczne źródło białka, a co za tym idzie, szybciej poczujemy się syci, jedząc je niż np. kurczaka. Nasz organizm bez problemu strawi rybę, a ona również poprawi nasza odporność i jakość składu krwi.
Ponadto ryby bogate są w kwasy omega-3, dzięki czemu obniżają wystąpienie wielu chorób, między innymi nowotworów, Alzheimera, demencji czy stanów zapalnych. Oprócz tego są też naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów.
Podczas przyrządzania ryb należy jednak pamiętać o kilku ważnych czynnikach, które sprawią, że nasze danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Na co trzeba zwrócić uwagę?

Proces rozmrażania ryby
Jak rozmrozić rybę? Przede wszystkim jest to jedno z najzdrowszych dań, które można przygotować na wiele sposobów. Dużo osób decyduje się na ryby mrożone, ponieważ bardzo łatwo je dostać i następnie przygotować. Poza tym można je jeść dosłownie przez cały rok i nie trzeba czekać na sezon. Jednak, aby osiągnąć najlepszy smak i teksturę, warto zwrócić uwagę na odpowiednie procesy odmrażania i smażenia.
Najlepszą metodą na rozmrożenie ryby jest umieszczenie jej w lodówce. W pierwszej kolejności należy położyć ją na talerzyku, aby znajdujący się na niej nadmiar wody mógł bez problemu z niej spłynąć. Przed panierowaniem i smażeniem należy zaś dokładnie osuszyć rybę.
To jest kluczowy krok. Ryba musi być całkowicie osuszona. Dzięki temu soczyście się usmaży, a do tego podkreśli to jej smak i chrupkość. Taki sposób na rozmrożenie ryby trwa najczęściej kilka godzin, jednak jeśli efektem tego ma być niesamowity aromat przygotowanej ryby, to warto poświęcić ten czas.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Inne sposoby na rozmrożenie ryby
Oczywiście istnieją również inne patenty na to, aby rozmrozić rybę. Oprócz sposobu z rozmrażaniem jej w lodówce, który jest zdecydowanie najlepszy, są również szybsze, ale równie skuteczne.
Często bywa tak, że mamy mało czasu i wtedy musimy rozmrozić rybę na szybko. Jest na to sposób. Można do tego zastosować mikrofalówkę, ustawiając ja na najniższą moc, a także zwracać uwagę na czas. Taki proces rozmrażania ryby musi być bardzo ostrożny, dlatego musimy być w pełni skupieni.
W tym przypadku również koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby tuż przed procesem smażenia ryby była całkowicie osuszona. Najlepiej jest to zrobić za pomocą ręcznika papierowego.
Mimo że szybkie sposoby na rozmrożenie ryby są proste i kuszące, lepiej poświęcić trochę czasu i wybrać patent z lodówką, jeśli chcemy, aby smak naszej ryby był w pełni satysfakcjonujący.

Sprawdź przepis na pyszną zupę fasolową. Zobacz, co zrobić, aby sernik nie opadał.





































