Smakosze.pl Przepisy Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja
Canva / Dar1930

Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja

28 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pierogi leniwe są uwielbianym daniem, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a ich przyrządzenie nie rujnuje portfela. Teraz kultową przekąskę możesz przygotować jeszcze taniej lub zyskać większą porcję za tę samą kwotę. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ugotowane ziemniaki.

Leniwe z ziemniakami? Tak, poproszę!

Leniwe z ziemniakami możesz przygotować ze świeżo ugotowanych warzyw. Doskonale nadadzą się jednak również te, które pozostały z obiadu. Dodaj je do leniwych, a nie tylko zapobiegniesz marnowaniu żywności, ale dodatkowo zyskasz nowe, pyszne danie. Domownicy nie uwierzą, że to w ogóle możliwe.

Pierogi leniwe z ziemniakami cieszą doskonałym smakiem. Sama konsystencja potrawy jest puszysta i delikatna. Ich przyrządzenie to zaledwie kilka chwil i wielka radość z jedzenia. Takie kulinarne przepisy cenimy sobie najbardziej.

Odwiedził restaurację po Kuchennych Rewolucjach. Zupełnie nie zgodził się z opinią Gessler

Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków (lub ok. 500 g ugotowanych ziemniaków z obiadu)
  • 250 g półtłustego twarogu
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • masło i bułka tarta do podania
  • cukier do podania (opcjonalnie)

Jak przyrządzić delikatne pierogi leniwe z dodatkiem ziemniaków?

Ziemniaki na pierogi leniwe obierz i ugotuj w osolonej wodzie . Kiedy będą wciąż ciepłe przeciśnij je przez praskę . Przygotowaną masę odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia . Jeśli używasz ziemniaków z wczoraj, starannie je rozdrobnij na gładko .

Twaróg do leniwych przepuść przez maszynkę . Przełóż go do dużej miski. Dodaj ostudzone ziemniaki, jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Ze składników zagnieć jednolite ciasto .

Z ciasta uformuj na blacie walec o średnicy ok. 2 cm . Poodkrawaj od niego pod skosem niewielkie kluseczki . Delikatnie spłaszczaj je za pomocą powierzchni noża, aby uzyskać pożądany, charakterystyczny kształt .

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Kluski leniwe gotuj 3-4 minuty , a następnie wyłów łyżką cedzakową. Podawaj na ciepło, polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą . Dodatkowo potrawę możesz posypać także cukrem . Dietetyk rozwiał wszelkie wątpliwości odnośnie tuczących właściwości ziemniaków . Czas gotowania kartofli skrócisz do minimum dzięki temu trikowi .

rozgniatanie ziemniaków.png
Canva / kazoka30
Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal
Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy