Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.03.2023 17:15

Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu

Strzelczyk pokazuje, jak robić majonez
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Producenci majonezu w tym roku poszaleli z cenami. Na szczęście ten pyszny sos można bez trudu przygotować w domu. Szczegółową instrukcję pokazał uwielbiany przez Polaków Tomasz Strzelczyk. Aby osiągnąć sukces, potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i wyczucia.

Domowy majonez Strzelczyka na co dzień i od święta

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. To jednak nie jedyny czas w roku, kiedy warto przyrządzić domowy majonez. Strzelczyk robi go za pomocą blendera i uczula, by nie poruszać urządzeniem zbyt wcześnie. Dopiero po ubiciu sporej ilości sosu możemy stopniowo zacząć nim poruszać w górę i w dół.

Przygotowanie najlepszego majonezu wymaga odpowiedniego naczynia. Najlepiej sprawdzi się takie o cylindrycznym kształcie, wąskie i wysokie. Dzięki dobrze dobranemu kształtowi, blender będzie skutecznie emulgował ze sobą wszystkie składniki. Poszukajcie optymalnego rozwiązania w swoich szafkach kuchennych.

Składniki na majonez powinny być w tej samej temperaturze. Najlepiej przyjąć temperaturę pokojową. Wyjmij niezbędne produkty zawczasu z lodówki. Po tych krótkich instrukcjach czas na ubijanie majonezu z Tomaszem Strzelczykiem (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube).

Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

Przepis na wyśmienity majonez według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 180 ml oleju
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki musztardy (np. Dijon)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki octu 10%

Jak ukręcić idealny majonez? Tomasz Strzelczyk podpowiada

Do naczynia do przygotowania majonezu wlej olej. Dolej do niego całe jajko. Dołóż musztardę, sól, ocet, cukier i roztarty w moździerzu czerwony pieprz.

Blender włóż do kielicha ze składnikami na majonez. Włącz urządzenie i pozostaw je w bezruchu przy dnie, pozwalając łączyć się zawartości naczynia. Kiedy zobaczysz, że pod ostrzem wytworzyła się spora ilość sosu, zacznij nim poruszać dodatkowo w płaszczyźnie góra-dół.

Majonez z przepisu Tomasza Strzelczyka miksuj, aż całość dobrze się połączy. Uzyskany sos powinien być gęsty tak, jak jego sklepowy odpowiednik. Majonez zużyj na bieżąco lub przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Dobry do spożycia będzie przez około tydzień. Koniecznie sprawdź, co do swojego domowego majonezu dodaje Bosacka. Mamy niezawodny przepis na wegańską wersję tego sosu.

domowy majonez (1).png
Canva / kuppa_rock

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA