Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu
Producenci majonezu w tym roku poszaleli z cenami. Na szczęście ten pyszny sos można bez trudu przygotować w domu. Szczegółową instrukcję pokazał uwielbiany przez Polaków Tomasz Strzelczyk. Aby osiągnąć sukces, potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i wyczucia.
Domowy majonez Strzelczyka na co dzień i od święta
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. To jednak nie jedyny czas w roku, kiedy warto przyrządzić domowy majonez. Strzelczyk robi go za pomocą blendera i uczula, by nie poruszać urządzeniem zbyt wcześnie. Dopiero po ubiciu sporej ilości sosu możemy stopniowo zacząć nim poruszać w górę i w dół.
Przygotowanie najlepszego majonezu wymaga odpowiedniego naczynia. Najlepiej sprawdzi się takie o cylindrycznym kształcie, wąskie i wysokie. Dzięki dobrze dobranemu kształtowi, blender będzie skutecznie emulgował ze sobą wszystkie składniki. Poszukajcie optymalnego rozwiązania w swoich szafkach kuchennych.
Składniki na majonez powinny być w tej samej temperaturze. Najlepiej przyjąć temperaturę pokojową. Wyjmij niezbędne produkty zawczasu z lodówki. Po tych krótkich instrukcjach czas na ubijanie majonezu z Tomaszem Strzelczykiem (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube).
Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detalPrzepis na wyśmienity majonez według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 180 ml oleju
- 1 jajko
- ½ łyżeczki musztardy (np. Dijon)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
- szczypta soli
- ½ łyżeczki octu 10%
Jak ukręcić idealny majonez? Tomasz Strzelczyk podpowiada
Do naczynia do przygotowania majonezu wlej olej. Dolej do niego całe jajko. Dołóż musztardę, sól, ocet, cukier i roztarty w moździerzu czerwony pieprz.
Blender włóż do kielicha ze składnikami na majonez. Włącz urządzenie i pozostaw je w bezruchu przy dnie, pozwalając łączyć się zawartości naczynia. Kiedy zobaczysz, że pod ostrzem wytworzyła się spora ilość sosu, zacznij nim poruszać dodatkowo w płaszczyźnie góra-dół.
Majonez z przepisu Tomasza Strzelczyka miksuj, aż całość dobrze się połączy. Uzyskany sos powinien być gęsty tak, jak jego sklepowy odpowiednik. Majonez zużyj na bieżąco lub przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Dobry do spożycia będzie przez około tydzień. Koniecznie sprawdź, co do swojego domowego majonezu dodaje Bosacka. Mamy niezawodny przepis na wegańską wersję tego sosu.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA