Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.03.2023 16:05

Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

kotlety mielone na patelni
Canva / getty images

Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.

Duszone kotlety mielone to prawdziwy hit

Najlepsze kotlety mielone serwowała zawsze babcia. Podczas przygotowywania ich stosowała pewną niezawodną sztuczkę. Polegała ona na podduszeniu usmażonych kotletów z zeszkloną aromatyczną, cebulką. Dzięki temu były miękkie, soczyste i pełne smaku. Na samą myśl o takich specjałach aż ślinka cieknie.

Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia

Jak zrobić genialne duszone kotlety mielone?

Cebulę do kotletów mielonych obierz z łupiny. Jedną główkę posiekaj, zrumień na rozgrzanym oleju i odstaw do ostygnięcia. Drugą pokrój w pióra.

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerką oraz przyprawy. Dołóż też ostudzoną i zrumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę. Całość wyrób starannie na gładką masę.

Z wymieszanego z dodatkami mięsa formuj niewielkie kotlety. Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor

Do kotletów dodaj trochę oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W połowie obróć kotlety na drugą stronę, przemieszaj cebulę i dodaj odrobinę wody, aby nie dopuścić do przypalenia dania. 

Po podduszeniu podawaj kotlety mielone z cebulką w towarzystwie ulubionych dodatków. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz ją łatwo zamienić na inne pyszne warzywo. Z mięsa mielonego przyrządzisz obłędne pulpety w sosie.

kotlety mielone na talerzu.png
Canva / Openas