Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal
Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.
Duszone kotlety mielone to prawdziwy hit
Najlepsze kotlety mielone serwowała zawsze babcia. Podczas przygotowywania ich stosowała pewną niezawodną sztuczkę. Polegała ona na podduszeniu usmażonych kotletów z zeszkloną aromatyczną, cebulką. Dzięki temu były miękkie, soczyste i pełne smaku. Na samą myśl o takich specjałach aż ślinka cieknie.
Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet GesslerPrzepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 1 kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Jak zrobić genialne duszone kotlety mielone?
Cebulę do kotletów mielonych obierz z łupiny. Jedną główkę posiekaj, zrumień na rozgrzanym oleju i odstaw do ostygnięcia. Drugą pokrój w pióra.
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerką oraz przyprawy. Dołóż też ostudzoną i zrumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę. Całość wyrób starannie na gładką masę.
Z wymieszanego z dodatkami mięsa formuj niewielkie kotlety. Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Do kotletów dodaj trochę oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W połowie obróć kotlety na drugą stronę, przemieszaj cebulę i dodaj odrobinę wody, aby nie dopuścić do przypalenia dania.
Po podduszeniu podawaj kotlety mielone z cebulką w towarzystwie ulubionych dodatków. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz ją łatwo zamienić na inne pyszne warzywo. Z mięsa mielonego przyrządzisz obłędne pulpety w sosie.