Smakosze.pl Przepisy Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotlety
Fot. Shutterstock/Nicole Linemann

Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotlety

17 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ulepsz swój przepis na kotlety mielone. Dodaj do mięsa jeden składnik, który wzbogaci smak tego klasycznego dania. Rodzina zauważy różnicę, ale nikt nie będzie narzekał. Wypróbuj przepis babci, a sprawisz, że obiad będzie udany.

Kotlety mielone, czyli sposób na tani obiad

Kotlety mielone to klasyczne danie kuchni polskiej. Ich smak jest wszystkim dobrze znany i praktycznie każdy kucharz wie, jak je przygotować. Okazuje się, że ten tradycyjny przysmak może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że do masy z mięsem, dodasz jedno warzywo i wcale nie chodzi tutaj o cebulę lub szczypior.

O tym, co warto dodać i jak z tym dodatkiem przygotować kotlety, dowiesz się z dalszej części tekstu. To właśnie tam znajdziesz nieskomplikowany przepis.

kapusta.jpg
Fot. Canva/Artspace's Images
Weź czerstwą bułkę i zalej mlekiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Kotlety mielone z nietypowym składnikiem

Kotlety mielone będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące, jeżeli dodasz do nich kapustę. Ten składnik nie jest oczywistym wyborem, ale warto dodać go do masy mielone, które smakiem będą przypominały gołąbki. Oprócz tego warzywa i mielonego mięsa potrzebne będą także inne produkty. Znajdziesz je wszystkie na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 700 g białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Mielone mięso przełóż do miski. Kapustę obierz, umyj i drobno posiekaj. Warzywo przełóż do drugiej miski i obsyp je solą. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym oleju.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do mięsa. Dodaj cebulę oraz wbij jajka. Wsyp także przyprawy i bułkę tartą. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety mielone.

Na patelni rozgrzej olej. Ułóż kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Kotlety doskonale smakują z sosem pomidorowym, ale można podawać je także bez niego. Nie zapomnij o ziemniakach i smacznej surówce.

Sprawdź także, czego nie robić przygotowując sałatkę jarzynową oraz poznaj przepis Okrasy na dania z karpia .

kotlety z kapustą.jpg
Fot. Canva/fannrei
Szokujące ceny na jarmarku bożonarodzeniowym. Za hot doga trzeba zapłacić 99 złotych
Żadna panierka, żadna galareta. Karpia na Wigilię podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy