Największy błąd podczas gotowania warzyw na jarzynową. Królowa sałatek straci smak
Czy na pewno wiesz, jak w poprawny sposób przygotować sałatkę jarzynową? Jeden dosyć popularny błąd sprawi, że ulubiona sałatka Polaków straci smak. Dlatego dowiedz się, czego nie robić przygotowując ją i poznaj przepis na udaną jarzynową.
Najgorszy błąd podczas przygotowań jarzynowej
Choć przygotowanie sałatki jarzynowej nie należy do czynności najtrudniejszych, niektóre kucharki i kucharze popełniają błąd, który może wpłynąć na smak dania. Chodzi o nieodpowiedni sposób gotowania warzyw. Niektórzy obierają je przed gotowaniem, a to najgorsze, co można zrobić. Takie warzywa stracą smak, dlatego należy gotować je w skórce, która zatrzyma bogactwo witamin oraz smaku. Należy mieć jednak na uwadze to, żeby przed przystąpieniem do gotowania, dokładnie wyszorować i umyć składniki.
Wiele gospodyń decyduje się na przygotowanie jarzynowej z warzyw po rosole. To również nie najlepszy pomysł. Takie warzywa były długo gotowane, a to sprawia, że ich smak i wszelkie wartości odżywcze znalazły się w zupie, a nie warzywach.
Żadna panierka, żadna galareta. Karpia na Wigilię podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowaneSkładniki na kultową sałatkę
Wiesz już, jakiego błędu nie popełniać podczas przygotowania jarzynowej, więc teraz czas poznać przepis na tę klasyczną sałatkę. Zanim to jednak nastąpi, przypomnimy również, jakie produkty będą potrzebne. Oprócz omówionych warzyw niezbędne będą także jajka i inne dodatki, z których przygotujesz sos do jarzynowej. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- ¼ selera
- 4 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sałatka jarzynowa – przepis
Ziemniaki, marchew, korzenie pietruszki oraz seler dokładnie umyj. Następnie ugotuj je do miękkości, ale zwróć uwagę na to, aby się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jabłko oraz kiszone ogórki pokrój w kostkę. Jajka zetrzyj na małych oczkach tarki, a ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Wsyp przyprawy oraz włóż majonez, jogurt. Składniki dokładnie wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą sałatkę i gotowe.
Sprawdź także, co Karol Okrasa przygotowuje z karpia na święta oraz zobacz, co wyjdzie z połączenia kawy z mąką.