Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna panierka, żadna galareta. Karpia na Wigilię podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.12.2024 09:36

Żadna panierka, żadna galareta. Karpia na Wigilię podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane

karp i Kamil Okrasa
Fot. TRICOLORS/East News, Shutter/SNeG17

Karol Okrasa pokazał, jak przygotowuje karpia na Wigilię. Pomysł jest nieco nietypowy, ale na pewno wart wypróbowania. Wigilijne danie z karpia spodoba się domownikom na tyle, że już na stałe zagości w świątecznym menu. 

Nietypowe danie wigilijne z karpia

Przysmakiem, którego nie może zabraknąć na święta, jest oczywiście karp. Gospodynie przygotowują rybę na wiele różnych sposobów, ale żadna nie wpadła na pomysł, na który zdecydował się Karol Okrasa. Znany kucharz swoim przepisem na wigilijne danie z karpia podzielił się w Internecie.

Na pierwszy rzut oka propozycja Okrasy może dziwić, bo w recepturze kucharza karp jest składnikiem farszu w… pierogach. Pomysł, choć nietypowy, bo zazwyczaj rybę z tego gatunku podaje się smażoną, pieczoną lub w galarecie, wart jest wypróbowania. Delikatność pierogowego ciasta doskonale łączy się wyrazistym farszem, tworząc wyborny, wigilijny przysmak. Zapoznaj się z poniższym przepisem i na święta podaj pierogi z karpiem. Rodzina będzie zachwycona!

karp.jpg
Fot. Canva/vikif
Po prostu wlej kawę do przesianej mąki. Nie do wiary, co z tego wyjdzie

Jakie składniki na pierogi z karpiem?

Głównym składnikiem pierogów Okrasy jest oczywiście karp. Oprócz niego w farszu znajdą się grzyby oraz inne składniki, które nadadzą całemu daniu odpowiedniego smaku. Niezbędne są także produkty na ciasto pierogowe. Znajdziesz je wszystkie wraz z gramaturami na liście umieszczonej poniżej. Żadnego z nich nie pomijaj, a pierogi z karpiem wyjdą idealne.

Składniki:

  • 500 g karpia
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki mleka
  • 30 g masła
  • olej
  • pieprz
  • sól

Pierogi z karpiem z przepisu Karola Okrasy

Przygotowanie pierogów rozpocznij znacznie wcześniej. Grzyby przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień zawartość miski przelej do garnka. Grzyby gotuj przez 50 minut. Po tym czasie odcedź je, ostudź i drobno posiekaj.

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż na nią cebulę, grzyby i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Składniki dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj i smaż, do momentu zarumienienia i odparowania nadmiaru wody.

Karpia oddziel od skóry i zmiel w maszynce. Rybę wraz z podsmażonymi składnikami przełóż do miski. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przestudzoną wsyp do miski. Składniki wymieszaj na jednolity farsz.

Do garnka wlej wodę, mleko i włóż masło. Doprowadź do zagotowania składników, a następnie ostudź je. Do dużej miski wsyp obie mąki i wlej przestudzone składniki. Składniki wymieszaj i wyrób z nich jednolite i sprężyste ciasto. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij z ciasta okręgi. Na każdy z nich nałóż farsz i sklej brzegi. Pierogi z karpiem gotuj w osolonym wrzątku przez minutę, od momentu wypłynięcia.

Sprawdź także, ile kosztuje ryba w Biedronce oraz dowiedz się, jakie inne danie warto podać na Wigilię

pierogi.jpg
Fot. Canva/thepiwko