Dodaj do masy serowej i wstaw do piekarnika. Sernik gruziński rozpływa się w ustach
Sernik gruziński to deser, który na pierwszy rzut oka wygląda znajomo. Ma jednak nietypowy, inny od naszego posmak. Sekretem Gruzinów jest nietypowy dodatek do masy serowej.
Sernik gruziński
Osoby nieco starszej daty pamiętają Gruzję jako jeden z radzieckich kierunków letnich wakacji. Ten położony na wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego kraj rzeczywiście rozpieszcza klimatem, który pozwala na uprawę cytrusów. A dzięki kulturze pasterskiej ma też ponad 200 gatunków sera .
Nic więc dziwnego, że z połączenia tych warunków powstaje niezwykłe połączenie smaków. Gruzini do swojego miękkiego i puszystego sernika chętnie dodają mandarynki . To połączenie doskonale przełamuje łagodną słodycz sera.
Sernik z serem khacho
W Gruzji taki deser przygotowuje się z sera zwanego chaczo . To ser twarogowy, który niegdyś dojrzewał w ziemi. Dostęp do gruzińskich produktów w Polsce jest rzeczą tylko dla wybranych, dlatego, z dobrym efektem, zastępujemy go zwykłym twarogiem sernikowym.
Składniki
- ½ kg twarogu sernikowego
- 230 g cukru
- 4 jajka
- Sok i skórka z 1 mandarynki
- 350 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sernik z sokiem z mandarynki
Ser dzielimy na cztery części . Jedną z nich miksujemy z jajkiem. Kiedy uzyskamy puszystą masę, dodajemy kolejne jajko i kolejną część sera. Postępujemy tak, aż w masie znajdzie się całość obu składników.
Ciągle miksując , dodajemy partiami cukier, 30 ml soku i skórkę z mandarynki. Mieszamy, aż połączą się w jednolitą masę, a następnie jeszcze przez ok. 10 minut, aż będzie puszysta. Gotową masę sernikową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę serową wypiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 120 stopni . Następnie wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy dopiero po przestudzeniu, by nie opadło.
Śmietanę, aromat waniliowy, 10 ml soku z cytryny i pozostały cukier miksujemy na puszystą masę. Na blachę wykładamy masę śmietanową. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni .
Blachę pieczemy w tej temperaturze przez kolejne 10 minut , a następnie studzimy. Na kratce schładzamy ciasto do temperatury pokojowej, a następnie odstawiamy do lodówki. Sernik gruziński najlepiej podawać na zimno.
Wypróbuj też przepisy na ciasto agrestowe i ogórki kiszone w żurku .