Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gorszych grzybów do suszenia nie ma. Tracą na smaku i łatwo szkodzą
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.08.2024 06:00

Gorszych grzybów do suszenia nie ma. Tracą na smaku i łatwo szkodzą

grzyby suszone
fot. youtube.com/jedzonkooopl

Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.

Suszenie grzybów

Choć lato dostarcza nam wielu kulinarnych uciech, wielu nie martwi się nadchodzącą zimą. Wyczekują możliwości przygotowania potraw z przetworów, które przygotowujemy dzisiaj. Należą do nich grzyby – nie tylko pakowane w słoiki, lecz także te suszone.

Rzeczywiście, suszenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów przechowania ich smaku na dłużej. Jednak o ile nawet jeden dorodny ususzony prawdziwek potrafi zmienić oblicze bigosu czy zupy, nie dotyczy to wszystkich grzybów. Jest cała lista takich gatunków.

odmaczanie grzybów

To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich

Jakie grzyby suszyć, a jakich nie

Może warto zacząć od podstaw, czyli od zasad dobrego suszenia. Łatwiej wtedy zrozumieć, że nie wszystkie okazy się do niego nadają. Ponieważ raczej nie mamy dostępu do liofilizowania jedzenia, możemy używać tylko suszarek, piekarnika i sznurków, na które nawlekamy grzyby. Dlatego źle suszą się te o wilgotnych kapeluszach. Nawiasem mówiąc, dlatego też grzybów przed suszeniem nie należy myć, a jedynie oczyścić, a opłukane – dokładnie osuszyć.

Ale źle suszą się też grzyby mające blaszki. Kanie czy opieńki stają się pozbawione smaku, a kurki mogą być wręcz gorzkie. Rydze zaś są tak bogate w białko, że mogą zepsuć się w zamrażarce.

Które grzyby na suszone

Do mieszanki na wigilijną zupę czy zimowy bigos najlepiej nadają się borowiki i podgrzybki. Bardzo wdzięczne do suszenia są też smardze albo koźlarze. Maślaki, jedne z popularniejszych grzybów w naszych lasach, należy przed suszeniem obrać ze skórki – ta jest przecież wilgotna i zepsuje grzyb.

Poza tym warto pamiętać, by nie suszyć zepsutych grzybów. Nie trzeba też wspominać, że żaden sposób konserwacji nie uratuje spleśniałych produktów. Z wielu, zwłaszcza starszych, grzybów warto też suszyć jedynie kapelusze – trzonki łatwiej pleśnieją i mogą być robaczywe.

Ilustracja do tekstu pochodzi z kanału jedzonkooo.pl na Youtube. Sprawdź też porady dotyczące przechowywania chleba i prawidłowego mycia cukinii.

suszenie grzybów