Smakosze.pl Przepisy Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Wyjdą lepsze, zdrowsze i smaczniejsze
Canva

Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Wyjdą lepsze, zdrowsze i smaczniejsze

9 września 2024

Dzięki temu kuchennemu trikowi nie musimy dodawać do kotletów mielonych bułki tartej. Zastąpi ją składnik, który sprawi, że potrawa będzie równie soczysta. Jest obecny w polskiej kuchni od stuleci, prawdopodobnie dłużej niż jakiekolwiek bułki czy chleby.

Kotlety mielone z bułką, i nie tylko

Choć Amerykanie, przygotowując swoje hamburgery, nie wierzą w ten fakt, kotlety mielone wymagają dodania bułki, by utrzymać swoją strukturę i zachować soczystość mięsa. Dodawania bułki uczą dwie szkoły.

Jedna z nich proponuje sypanie bułki tartej. Druga szkoła każe dodać namoczoną w mleku czerstwą bułkę, którą dokładnie wyciskamy i rozdrabniamy. Obie te szkoły mają swoich zwolenników. Bułkę tę można jednak zastąpić. Możliwości jest kilka, a tu przedstawiamy jedną z nich.

surowe kotlety mielone

Weź czosnek i zakrętkę. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku

Kuchenna sztuczka: kasza zamiast bułki tartej

Jeśli nie mamy pod ręką bułki, możemy użyć innej, nie mniej tradycyjnej metody. Chodzi o dodanie do mięsa kaszy. Sprawdzi się w tej roli jęczmienna, lecz także gryczana odmiana kaszy. W tym drugim przypadku lepiej użyć kaszy nie palonej, by mniej zdominowała smakiem potrawę. Kotlety z użyciem kaszy możemy zrobić na przykład według poniższego przepisu.

Składniki

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz, mąka i jajko do panierowania, olej do smażenia

Przygotowujemy kotlety mielone

Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości i studzimy. Marchew ścieramy na tarce o grubych okach i podsmażamy do miękkości na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Studzimy.

Jedno jajko rozbijamy i rozmącamy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko i podsmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę.

Z masy formujemy kotlety, panierujemy w jajku i mące i smażymy na gorącym oleju, aż będą złociste i przesmażone w środku. Jeśli wolimy usmażyć kotlety, wkładamy je na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę „klejnot stołu” i panierowane gołąbki.

smażone kotlety mielone

Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego
Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy