Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki smażone w cieście podbijają kulinarny świat. Zachwyciłem się rewolucyjnym przepisem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.01.2024 18:19

Gołąbki smażone w cieście podbijają kulinarny świat. Zachwyciłem się rewolucyjnym przepisem

smażone gołąbki
youtube.com/@ulinakuhnya

To niezwykle proste w przygotowaniu danie ucieszy wszystkich miłośników gołąbków. Od polskiego oryginału różni je smażenie. Dzięki niemu wywołują przyjemne uczucie sytości. Panierowane i smażone kotlety-gołąbki są niesamowite.

Smażone gołąbki

Uczciwie byłoby nawet powiedzieć, że łączą one w sobie nie dwie, a trzy tradycje. Powodem jest szczególny rodzaj obróbki, a przy okazji ułatwienie w ich przygotowaniu. Gołąbków tych bowiem nie trzeba zwijać.

Zamiast tego po prostu składamy je w liściu sałaty, a następnie smażymy. Dlatego przypominają dodatkowo swojskie pierogi, gdzie ciasto zamieniono na liść kapusty.

Gotowana kapusta
fot. youtube.com/@ulinakuhnya
Te chrupiące paluszki to najlepsze, co można mieć z ziemniaków. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Smażone gołąbki

Gołąbki takie można przygotować z farszem z mięsa mielonego przyprawionego z użyciem dowolnych składników. Kanał Kuchnia Julii, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, proponuje przyprawę w stylu włoskim. Nasz przepis jest nieco inny, opiera się na doskonałym towarzyszu wołowiny i wieprzowiny – kminie rzymskim.

Składniki

  • 1 średnia kapusta
  • 1 opakowanie (400-500 g) mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki papryki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy gołąbki na patelni

Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i rozdzielamy na liście. Rozkładamy je na płasko i delikatnie skrawamy z grubości najbardziej sztywną część pośrodku liścia, żeby ułatwić zawijanie.

Cebulę szatkujemy i smażymy na patelni do zeszklenia. Dodajemy marchewkę startą na tarce o cienkich oczkach i smażymy razem do miękkości. 

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami i mieszamy. Dodajemy warzywa z patelni i rękami mieszamy na jednolitą masę. Na połowie każdego liścia układamy centymetrową warstwę tak przyprawionego mięsa.

W misce rozbijamy jajka i mieszamy je z mąką. Każdego naszego gołąbka dokładnie zanurzamy w masie jajecznej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, aż kapusta będzie miękka, a mięso w środku przesmażone. Serwujemy niezwłocznie.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki pieczone w rękawie i doskonały sos pieczeniowy.

masa mięsna na gołąbki
fot. youtube.com/@ulinakuhnya