Smakosze.pl Przepisy Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji
Canva / vinicef

Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.

Surówka z marchewki i pora to smakowy strzał w dziesiątkę

Surówka z użyciem marchewki nie jest żadnym nowym wymysłem. Połączenie uwielbianego warzywa z charakternym porem to zupełnie inna rozmowa. Dodaj do tego zdrową natkę pietruszki i miodowo-musztardowy sos. Na samą myśl o tym ślinka napływa do ust.

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Przepis na surówkę z pora i marchewki

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pory (biała część)
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy (można zastąpić olejem roślinnym)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Najlepsza surówka z pora i marchewki krok po kroku

Pora oczyść i usuń z niego zieloną część . Pokrój go w cienkie półplasterki. Przełóż warzywo do garnka i zalej niewielką ilością wrzątku . Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie odsącz na sicie .

Marchewkę obierz i opłucz . Zetrzyj ją na grubych oczkach tarki. Jeśli zależy Ci na bardziej eleganckim wyglądzie surówki możesz warzywo pokroić na wstążki przy użyciu obieraczki .

Przygotuj sos do surówki z pora i marchewki . Do miseczki wyciśnij sok z ½ cytryny. Dodaj oliwę, musztardę, miód i dopraw całość solą i pieprzem . Na koniec starannie wszystko wymieszaj.

W dużej misce połącz por oraz marchewkę . Warzywa zalej sosem i wymieszaj. Na koniec do surówki dołóż posiekaną natkę pietruszki . Podawaj od razu po przygotowaniu. Smakowity sos to klucz do sukcesu każdej zachwycającej surówki . Zielona część z pora może mieć pomysłowe zastosowanie w każdej kuchni .

surówka z porem i marchewką.png
Canva / arfo

Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy