Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie
Surówka z kapusty pekińskiej może być pełna charakteru. Wystarczy, że do sosu na bazie majonezu i śmietany dodacie nieco wyrazistej musztardy francuskiej. Połączenie skradnie niejedno serce, a wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej
Sekretem uzyskania smakowitego dodatku do obiadu czasami może być zaledwie jeden składnik. Tak jest w przypadku surówki, którą dziś wam prezentujemy. Smak chrupiącej kapusty pekińskiej podkreśla sos z dodatkiem musztardy francuskiej.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska o masie powyżej 1 kg
- 20 ml soku z cytryny
- 30 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki majonezu np. wegańskiego
- 200 ml śmietany 18%, klasycznej lub kokosowej
- 5 łyżeczek musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pełną charakteru surówkę z kapusty pekińskiej?
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kapusty pekińskiej i usunięcia głąba oraz zgrubień. Szatkujemy ją i przenosimy do większej miski. Warzywo posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
W osobnym naczyniu łączymy majonez, śmietanę, musztardę francuską oraz miód. Przenosimy go do surówki.
Wskazówka: korzystając z kokosowej śmietany, syropu klonowego i majonezu z aquafaby przygotowujecie w pełni wegańską odsłonę przysmaku. Jest jeszcze lepsza niż z klasycznymi wyrobami.
Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Jak każdą surówkę, tę również warto zaserwować do obiadu. Będzie szczególnie dobra w towarzystwie ryżu czy delikatnej w smaku kaszy oraz waszych ulubionych kotletów — także tych wegańskich czy wegetariańskich.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy nietypową wersję colesława z czerwoną kapustą. Być może skusi was też pyszne połączenie selera i rodzynek.