Smakosze.pl

canva/margouillatphotos

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zostały Ci zielone części pora? Podsmaż je z cebulą, ziemniakami i innymi składnikami, a następnie ugotuj w bulionie i zblenduj. Zupa krem doprawiona suszonym lubczykiem i gałką muszkatołową jest wyśmienitym pomysłem na obiad i wykorzystanie całego pora w kuchni.

Z zielonej części pora ugotujesz pyszną zupę

Zielone części pora zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że są nie tylko jadalne, ale i smaczne i pełne witamin. Z łodyg warzywa zrobimy między innymi pożywną, lekką, wiosenną zupę. Zupa krem z pora posmakuje każdemu.

Do przygotowania zupy z pora potrzebujemy również ziemniaków, cebuli, czosnku i korzenia pietruszki. Warzywa wzmocnią smak całego dania. Do kremu dodajmy również trójkącik serka topionego o smaku śmietankowym. Zupa zniknie błyskawicznie.

Nie tylko zielone części pora można wykorzystać w kuchni. Z mięsa i warzyw po rosole zrobimy pyszny pasztet do kanapek. Z obierków po ziemniakach - lekkie i zdrowe chipsy. Takich przykładów jest naprawdę dużo. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać w pełni wszystkie produkty spożywcze. 

 

 

kotlety pieczone z serem i pieczarkami

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na krem z zielonej części pora

Składniki:
  • 30 cm zielonej części pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • korzeń pietruszki
  • 25 g serka topionego śmietanowego
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła

 

Jak ugotować pożywną zupę krem?

Na początku posiekaj cebulę, por, czosnek. Pokrój pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Na maśle zeszklij cebulę. Następnie dodaj por i smaż kilka minut. Na patelnię wrzuć ziemniaki, pietruszkę. Całość oprósz suszonym lubczykiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

Smaż chwilę i dodaj czosnek. Przesmaż, następnie przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 20- 30 minut na małym ogniu. Dodaj serek i gotuj, aż się rozpuści. Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z warzyw i mięsa po rosole zrobisz wyśmienity pasztet pieczony . Nie wyrzucaj również obierków z ziemniaków. Zrobisz z nich pyszną przekąskę . Lekkie i zdrowe chipsy będą gotowe błyskawicznie.

zupa z pora.jpg
canva/Panagiotis Kyriakos
żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy

CZYTAJ DALEJ
placki ziemniaczane Magdy Gessler

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >