Smakosze.pl Przepisy Dodaj do zupy pomidorowej. Przyprawa podkreśli smak pomidorów
Fot. Canva/lengel76

Dodaj do zupy pomidorowej. Przyprawa podkreśli smak pomidorów

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Zupa pomidorowa jest często nazywana królową zup. Jedni są fanami połączenia tej zupy z ryżem, a inni z makaronem. Może być ona zrobiona na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dodanie pewnego nieoczywistego składnika podczas gotowania może bardziej podkreślić smak pomidorów.

Cynamon dodatkiem do zupy pomidorowej

Cynamon jest nieoczywistym i na pewno nowatorskim składnikiem zupy pomidorowej . Z pewnością większość osób robi to danie właśnie bez dodania tej przyprawy, ale ważne jest, aby próbować nowych rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o kwestie kulinarne . Jeśli chodzi o przygotowanie zupy pomidorowej, to warto mieć zapas rosołu , może być zamrożony, a także przecier pomidorowy, najlepiej domowy. Cynamon za to jest ledwie wyczuwalny, ale kluczowy jeśli chodzi o podkreślenie smaku .

Laski cynamonu i przyprawa
Fot. Canva
Popularna przyprawa znika ze sklepów. Sieć apeluje o zwrot, wykryto toksyny

Jak przygotować zupę pomidorową?

Aby zupa pomidorowa wyszła przepyszna , będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • ok. 1,5 -2 litry rosołu,
  • 400 ml domowego lub ok. 100 g kupionego przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1-2 szczypty cynamonu,
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Zupa pomidorowa z dodatkiem cynamonu

W pierwszej kolejności podgrzewamy rosół. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy. Czekamy, aż przecier się rozpuści, a zupa zacznie się gotować. Wtedy zdejmujemy ja z ognia .

Doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście naszym specjalnym składnikiem , czyli cynamonem. W ostatnim kroku dodajemy jogurt, jednak najpierw mieszamy go z niewielką ilością zupy, a następnie z całą zupą.

Zupę możemy podać z ryżem lub makaronem. Ewentualnie z ryżem połączonym z kaszą jaglaną.

Zupa pomidorowa podana na talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na bananowy deser . Zobacz, jak prawidłowo gotować ziemniaki, aby nie traciły swoich wartości odżywczych .

W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie
Zaproponowała księdzu obiad podczas wizyty duszpasterskiej. Jego odpowiedź zwaliła ją z nóg
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy