Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć banany na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.01.2025 14:18

Wrzuć banany na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser

Banany na patelni w czekoladzie
Fot. YouTube/Cooking kisy

Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na to, żeby zjeść coś słodkiego. Książki proponują nam różne przepisy, które najczęściej się sprawdzają, jednak niektóre posiłki, po jakim czasie się po prostu nudzą. W takiej sytuacji wskazane jest, aby próbować nowych rzeczy. Ten deser z pewnością zostanie z wami na dłużej, a sposób jego przygotowania jest banalnie prosty.

Banany jako dodatek do deseru

Banany to z pewnością owoce, które zdobyły sympatię wielu osób. Można je wykorzystać w naprawdę dużej ilości posiłkach. Między innymi w owsiankach na słodko. Mogą być głównym składnikiem naszych deserów, czyli np. ciasto bananowe czy krem bananowy. Ale mogą być również tylko dodatkiem np. pancakes z bananami, czy też wspomniana owsianka. Ten bananowy deser natomiast nie ma sobie równych.

Duża ilość bananów obok siebie
Fot. Canva
Weź kromkę chleba i przyłóż do niej słoik. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

Bananowy deser doprowadzi Cię do szaleństwa

Aby nasz deser wyszedł smaczny, potrzebne nam są następujące składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z kanału Cooking kisy na YouTube. Z tego też kanału pochodzą zdjęcia.

Składniki:

  • 2 banany
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 130 g mąki
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
     

Deser bananowo-kakowy. Wykonanie jest banalne

Na patelni rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy łyżkę stołową cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do karmelizacji. W międzyczasie obieramy banany ze skórki i kroimy na pół tak, aby uzyskać cztery płaskie części. Owoce kładziemy na patelnię

Kiedy banany się smażą, robimy nasze ciasto. Do miski wbijamy jajko, dodajemy 50 g cukru i 8 g cukru waniliowego. Wszystko mieszamy, po czym wlewamy 50 ml oleju i 100 ml mleka. Ponownie mieszamy. Następnie dodajemy 130 g mąki pszennej, 20 g gorzkiego kakao oraz 8 g proszku do pieczenia. Wszystko znowu mieszamy

Kiedy uzyskamy gładką masę, przekładamy ją na patelnię tak, aby przykryła nasze banany. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie starannie odwracamy nasz deser na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ciasto przekładamy na talerz.

Sprawdź przepis na banany w cieście francuskim. Zobacz pomysł na ciasto mandarynkowe.

Ciasto z bananami w środku
Fot. YouTube/Cooking kisy

Źródło: YouTube/Cooking kisy