W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie
Nowy rok i nowe postanowienia. Myślicie o zrzuceniu kilku kilogramów? Ta herbata może pomóc uzyskać efekt. W Japonii wszyscy ją piją. Przekonajcie się, jakie właściwości ma herbata gryczana i dlaczego warto ją pić.
Herbata gryczana to hit w Japonii
W Polsce nie jest jeszcze tak znana, ale w Japonii, Chinach i Korei piją ją wszyscy. Przede wszystkim jest idealna dla osób, które mają alergie na gluten lub celiakię. Wytwarzana z prażonych ziaren gryki ma wiele właściwości zdrowotnych.
Herbatę gryczaną bez trudu możemy zrobić w Polsce. Jednak raczej po nią nie sięgamy. Natomiast w Azji pije się ją nawet 3 razy dziennie. Ma delikatnie orzechowy posmak i idealnie sprawdzi się na zimowe wieczory. Nie zawiera ani grama kofeiny, dlatego nie wpłynie negatywnie na sen. Jakie ma właściwości? Będziecie w szoku.
Dlaczego warto pić herbatę gryczaną?
Herbata gryczana może stać się cudownym dodatkiem do diety. Pomoże też osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Przede wszystkim gryka obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Sprawdzi się także dla osób z nadciśnieniem.
Ziarenka gryki, z której robi się herbatę gryczaną, zawierają też sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Warto ją pić na uspokojenie. Będzie idealnym dodatkiem, jeśli mamy problem z nadmiernym stresem. Jak przygotować ten wyjątkowy napar? To naprawdę proste.
Jak zrobić herbatę gryczaną?
Herbatę gryczaną w prosty sposób możemy przygotować samodzielnie w domu. Do zrobienia naparu będziemy potrzebować prażonych ziaren gryki. W tym celu wystarczy ziarna przesypać na patelnię i poczekać, aż delikatnie się zarumienią.
Tak przygotowana ziarna przesypujemy do szklanego pojemnika. Do przygotowania herbaty wystarczą 2 łyżeczki. Zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na 5 min. Następnie napar przecedzamy i możemy cieszyć się herbatą gryczaną o cudownych właściwościach.
Poznaj też przepis na wyjątkowe danie z ryżu, które może zastąpić owsiankę i zupę mleczną.