Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.01.2025 12:41

Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem

ryba
Fot. Canva/4kodiak

Ryba pieczona jest smaczna i zdrowa. Tajemnicą jej smaku jest chrupiąca posypka. Tak przyrządzony dorsz na obiad podbije podniebienie każdego smakosza. Ta receptura jest warta zapamiętania. 

Dorsz pieczony poleca się na obiad

Dorsz jest rybą, którą na obiad w piątek przyrządza wielu z nas. Zwykle trafia na patelnię, a potem zaraz na nasz stół. Jednak teraz warto tę rybę zrobić trochę inaczej. Rybę pieczemy w piekarniku. Pod kołderką z sosu szpinakowego i pod chrupiącą posypką z bułki tartej i parmezanu, takie danie nie ma sobie równych.

Dorsz pieczony i z dodatkiem szpinaku smakuje obłędnie. Jest doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy obiad na piątek. Tak podana ryba zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Dlatego już teraz zerknijmy na przepis. Recepturę na dorsza ze szpinakiem prezentujemy poniżej. 

ryba
Fot. Canva/Ulyashka
Piątkowy obiad rodem z baru mlecznego. Pyszne danie z PRL-u zrobisz w 30 minut

Jak przygotować dorsza pieczonego ze szpinakiem?

Składniki:

  • ½ kg polędwiczek z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ryby zaczniemy od jej umycia i osuszenia. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rybę posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące pszennej. Teraz zajmiemy się szpinakiem. Masło roztapiamy, dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty i chwilę podsmażamy.

Dokładamy szpinak, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i zagotowujemy. Następnie wsypujemy ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Szpinak rozdrabniamy i wracamy do ryby. Dorsza układamy na blasze posmarowanej oliwą, nakładamy szpinak i posypujemy bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.

Dorsz pieczony kusi smakiem

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu dorsz ze szpinakiem jest gotowy do podania. Pod kołderką ze szpinaku i z chrupiącą panierką smakuje wyśmienicie. Pyszny, chrupki i doskonale doprawiony, będzie idealnym obiadem na piątek.

Oprócz tego ryba z piekarnika jest dużo zdrowsza od tej smażonej na patelni. Warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić dorsza ze szpinakiem. W takim wydaniu będzie smakował całej rodzinie. Każdy, kto spróbuje tej ryby, sięgnie po dokładkę. Pisaliśmy o  tym, jak przyrządzić pomidory z mozzarellą na ciepło. Radziliśmy, jak przyrządzić pyszne steki z kapusty

ryba
Fot. Canva/Jobrestful

Źródło: kwestiasmaku.com